Torsdag 23 Sep
Stockholm

Dan Park: "De har anmält Ture Sventon för negerboll"

Detta efter att tre studenter målat sig svarta och klätt ut sig till slavar på en studentfest med djungeltema.
1 av 3
Detta efter att tre studenter målat sig svarta och klätt ut sig till slavar på en studentfest med djungeltema. Foto: IVA
. . . spridit den rasistiska affischen på Mamadou Jallow i kedja och koppel med texten "Vår negerslav är bortsprungen".
2 av 3
. . . spridit den rasistiska affischen på Mamadou Jallow i kedja och koppel med texten "Vår negerslav är bortsprungen". Foto:
Den kontroversielle gatukonstnären Dan Park misstänks för hets mot folkgrupp samt förtal efter att ha. . .
3 av 3
Den kontroversielle gatukonstnären Dan Park misstänks för hets mot folkgrupp samt förtal efter att ha. . . Foto: Faksimil

I april tidigare i år såldes tre svartmålade studenter som slavar på en studentfest. Nu misstänks en person för hets mot folkgrupp. Likaså gatukonstnären Dan Park som även misstänks för förtal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LUND. Det ena brottet ägde rum i våras då tre personer dök upp som svartmålade slavar på en studentfest med "djungeltema".

Det andra brottet gäller gatukonstnären Dan Park som gjort ett fotomontage på en afrosvensk man med texten "vår negerslav är bortsprungen".

Kammaråklagare Mathias Larsson har hand om förundersökningen och han berättar att det finns en misstänkt i båda fallen.

– Det är minst en person som är misstänkt och vi har en ganska klar bild av vad som har hänt, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Den här gatukonstnären har gjort ett fotomontage och det är ett helt annat fall som kommit efter den här så kallade slavauktionen.

"Anmält Ture Svensson för negerboll"

Den kontroversielle gatukonstnären Dan Park riskerar att åtalas för hets mot folkgrupp samt förtal. Han förnekar brott och menar att anmälan är obefogad.

Tidigare har du sagt att du tycker det är lustigt att någon blir upprörd över affischen. Är du förvånad av att det ser ut som att det blir åtal?

– Förvånad och förvånad, det är man ju inte.

Förstår du att folk kan ta illa upp när du sätter på dem en halsboja och kallar dem för negerslav, kan du förstå att det känns förnedrande?

– Det är deras grej att anmäla såna här grejer. De har anmält Ture Sventon för negerboll och de anmäler allt möjligt, säger Park och tillägger:

– Allting är så kränkande enligt dem.

Kommer du överklaga om du döms?

– Ja, det kommer jag. Jag kommer överklaga till hovrätten, säger Dan Park till Nyheter24.

Vad gäller den så kallade "slavauktionen" bekräftar åklagaren att en person misstänks. Han vill däremot inte kommentera huruvida det finns misstankar mot fler personer i fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela