Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Värderånaren: "Aldrig problem med inside - alla har ett pris"

- 13/09/2011, 08:44 -
Anders Adali har blivit miljonär flera gånger om på sina rån.
1 av 2

Anders Adali har blivit miljonär flera gånger om på sina rån.

Henrik Eriksson/Nyheter24

Enligt Anders Adali är det aldrig problem att få inside information och menar att "alla har ett pris".
2 av 2

Enligt Anders Adali är det aldrig problem att få inside information och menar att "alla har ett pris".

Henrik Eriksson Nyheter24

Värdetransportrånaren Anders Adali berättar för Nyheter24 om pengarna, löpsedlarna, varför Jens Lapidus är en “skön snubbe” och orsaken till att han hyser respekt för Leif GW Persson.

STOCKHOLM. Han har varit på första sidan och löpsedlarna och du har garanterat sett och hört om hans rån flera gånger på teveprogrammet Efterlyst.

Men varken polisen, vanliga “Svenssons”, eller knappt ens hans egen familj visste vad han höll på med. Inom hans kriminella umgänge var han känd som hjärnan bakom rånen och i nio och ett halvt år planerade och utförde han flera av de största rånen runt om i Sverige - utan att åka fast en enda gång. Men 2007 tog det stopp.

– Man kollade alltid på Efterlyst för att ha koll. Den där Leif GW Persson är en obehaglig jävel. Han prickade rätt ofta, säger den före detta värdetransportrånaren Anders Adali, till Nyheter24.

"Fan vad freaky det känns att sitta här". Orden kommer från Anders Adalis mun samtidigt som han vänder sig om kollar runt om i Sturegallerian. Han är inte van vid att ha så mycket folk runt omkring sig efter att ha suttit fängslad i tre och halvt år för ett värdetransportrån i Finland 2007.

Han släpptes ut efter halva tiden och de sista månaderna satt han på en anstalt i Mariefred. På torsdag har han varit fri i två månader - men han har fortfarande svårt att anpassa sig.

Har du blivit kontaktad av några du har “jobbat” med tidigare, nu när du är ute?

– Ja, jag har åkt runt och träffat och sagt "hej" till killarna.

De har inte frågat om du vill börja igen?

– Ingen kommentar. För mig är det inte aktuellt längre. Jag har lagt ned det och satsar på det här nu, säger Anders Adali som har sadlat om och satsar på författarkarriären.

Under tiden i fängelset skrev han: Pengar Pengar Pengar - En bok om värdetransportrån. Författaren och advokaten Jens Lapidus har skrivit förordet till boken.

“Aldrig tidigare har vi så enkelt fått tränga in i hjärnan på en yrkeskriminell och förstå hur han betraktar sig själv och sin livsväg. Aldrig tidigare har vi fått se verklighetens grova brottslighet i ett så avskalat tidigt ljus.”

– Han är tio poäng, han har varit med på några förhör i Finland. Min advokat - Björn Hurtig - gav mig Snabba cash och jag läste den på 24 timmar och tänkte WOW. Sen har jag gjort lite reklam för hans bok på nätet så han var väl skyldig mig en tjänst. Han är jävligt skön snubbe, säger Anders Adali om Jens Lapidus, till Nyheter24.

Vad tycker du om boken då? Ger den rätt bild av den kriminella världen?

– Han förskönar jugoslavernas status en del, det gör han. De var jobbiga en gång i tiden, det var de. Men många saker stämmer överens med verkligheten.

I mitten av 2000-talet var det julafton varje vecka för "Stockholmskillarna" som rånade värdetransporter och depåer runt om i Sverige. Och allt som oftast kom de undan med stora summor pengar som polisen i efterhand vägrade kommentera.

– Jag ler och skrattar varje gång när jag tänker på att det är så. Man kommer oftast undan med pengarna. Att dela upp och "stasha" pengarna direkt efter rånet är jätteviktigt.

De som utförde rånen beskriver han som "pengakåta killar" från Stockholmsområdet. Anders Adali var själv en av dem.

– Det var inte alltid lätt. Det beror på om man tog en väska från en matbuktik, bank eller bankomat. Det kunde variera så mycket. En miljon, två miljoner ibland 700 000 kronor. Efter ett tag blev inte ens det intressant. Det var bilarna och depåerna som lockade och det var där de stora summorna fanns.

Hur många gånger har du varit miljonär?

– Några gånger men man gjorde av med pengar ganska snabbt. Saker och ting kostar.

Är du miljonär i dag?

– Inga kommentarer.

"Leif GW Persson är ett jävla snille"

Anders Adali kan inte berätta exakt hur många gånger han såg att det rapporterades på teve eller stod på Aftonbladets gula löpsedel om rån han precis utfört. Varje gång han lyckades ville han berätta för någon om "den stora bedriften" som han själv väljer att kalla det.

Teveprogrammet Efterlyst eller “Goltimmen”, som programmet också kallas för, är en favorit bland de kriminella. Anders Adali berättar att han alltid tittade för att kolla om de skulle ta upp hans senaste rån. En annan anledning till att han satt klistrad framför teven stavas Leif GW Persson. Varje gång som författaren och kriminologen öppnade munnen satt Anders Adali med pannan i djupa väck.

– Han är ett jävla snille. Han har koll när han sitter där och säger: “Jag tror att de har gått tillväga så här. Det är så och så många killar”. Man bara håller sig för pannan och tänker: “Nej”. Leif GW Persson gav mig huvudvärk.

Tror du många rånare är rädda för honom?

– Rädda vet jag inte. Respekt kanske. Jag respekterar den människan. Jag skulle inte vilja hamna i ett fall som han skulle börja gräva ordentligt i. Det vill jag inte. Han slänger ur sig kommentarer och prickar ofta rätt.

Hur många gånger var du nervös när du kollade på Efterlyst?

– Det var några gånger. Man satt där själv och sa: “ha ha”, men man kunde ju inte prata om det man hade gjort med någon.

Det spekuleras ofta i att rånarna har en inside. Har det någonsin varit ett problem för dig att få information?

– Nej det kan jag inte påstå. För pengar är alla villiga att göra allt och alla har ett pris. Du kanske träffar en barndomskompis som du inte sett på femton år. Han är väktare, har det jobbigt just nu, hans kärring har precis fått deras andra barn och pengarna räcker inte till. Så dyker jag upp bara: “Läget, det var femton år sedan, vi var så bra polare”. Sedan känner man lite på honom och frågar om vi ska "göra något". Han får en mille eller två om han ger mig ett tips. Det är inga problem.

Vad tycker du om helikopterrånet?

– Jag vill inte kommentera det för mycket. Men från mitt perspektiv så måste det ha varit en insider. Man måste veta när, var och hur man ska gå in. Det är väl självfallet. Men det är inget polis eller väktarbolag som vill prata om det. Det tystas alltid ner.

Varför det?

- Det är skämmigt.

Vad tycker du om rånarnas utförande?

– Det är min favorit, det var underbart. Jag satt och rös och fick gåshud i cellen i Finland.