Konsthallen Röda Sten fick utrymmas natten till söndagen i samband med polisens jakt på de fyra misstänkta.
1 av 2
Konsthallen Röda Sten fick utrymmas natten till söndagen i samband med polisens jakt på de fyra misstänkta. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
2 av 2
- Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Terrormisstänkta begärs häktade - för förberedelse till mord

Förberedelse till terroristbrott inte längre aktuellt för männen som samtliga har ett kriminellt förflutet.


Kan ge längre straff

Eftersom terroristbrott vid fällande dom leder till lägst fyra års fängelse kan förberedelse till terroristbrott leda till max två år. Om ett fullbordat terroristbrott hade gett mer än åtta års fängelse kan dock förberedelsestraffet bli högre.

Samma princip i förhållandet förberedelse - fullbordad gärning gäller även mord men eftersom det lägsta straffet för mord är tio år ger därför förberedelse till mord ett längre fängelsestraff än två år.

GÖTEBORG. Fyra män i åldrarna 23-26 år har begärts häktade på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till mord. De greps misstänkta för förberedelse till terroristbrott, en rubricering som inte längre är aktuell.

Samtliga har ett kriminellt förflutet, även om deras bakgrund skiljer sig.

En av männen, 23 år gammal, har en mer omfattande bakgrund med kontakt med det svenska rättsväsendet. Han har åkt in och ut på olika anstalter sedan 15 års ålder. Flera av brotten tycks dessutom ha haft koppling till droger och även missbruk av receptbelagd medicin.

Locket på - tills nu?

I de andra tre männens fall handlar det främst om enstaka förseelser där ett misshandelsfall är det mest anmärkningsvärda.

Säkerhetspolisen och åklagaren har sedan gripandet natten till söndagen lagt locket på. I samband med att rubriceringen ändrats från förberedelse till terroristbrott till förberedelse till mord kommer mer information antagligen att presenteras i fallet inom kort.

/
/
/
/
/
/
Relaterat
Stor ovisshet för konsthallen efter terroringripandet
Trots att de kan ha varit måltavla för en terroristattack får inte konsthallen Röda Sten veta något om hotet som ska ha riktats mot lokalen.
Fyra anhållna för förberedelse till terrorbrott i Göteborg
Den nationella insatsstyrkan har gripit fyra personer i Göteborg på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott.
VIDEOSPECIAL - 10 år efter 9/11
Nyheter24:s Jack Werner har letat fram youtubeklippen som berättar historien bäst.
Massiv polisinsats i New York för att förhindra terrorattacker
I USA sker just nu en massiv polisinsats för att förhindra terrorattacker på tioårsdagen av 9/11-attackerna. Samtidigt uppges två av dem tre som misstänks planera attacker vara amerikaner.
Flera misstänkta jagas - Nytt terrordåd befaras 11 september
Minst tre män misstänks förbereda ett terrorattentat i USA planerat att genomföras på 10-årsdagen av attackerna mot World trade center.
Senaste nytt

Sveriges Radios sajt låg nere

Kravet: Låt Nato sköta polisarbete i Kosovo

Serbien vill att Nato tar över skyddet i norra Kosovo efter dödliga sammandrabbningar mellan kosovoserber och polis. Två misstänkta gärningsmän i skottlossning vid ett kloster i helgen hålls fortsatt fängslade enligt beslut från en domstol i Kosovo.

Två anhållna för mordförsök i Alingsås

Två män, i 40- respektive 25-årsåldern, har anhållits misstänkta för mordförsök i Alingsås.

Polisens varning till allmänheten efter våldsvågen: ”Långt ifrån över”

Det spända läget i Uppsala har tack vare ett offensivt polisarbete lättat något – däremot har har problemen ökat i Gävleborgs län, säger polisen på en pressträff.

Polisen i Ekerö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polis och ambulans kallas till Färentunavägen, vid Malmviks trädgårdsväg, på Ekerö med anledning av en trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Dödsdomar i Iran för smuggelsprit

1 timme sedan
Fyra personer har dömts till döden i Iran efter att ha sålt utspädd alkohol, som ledde till att 17 personer dog.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.