Måndag 20 Sep
Stockholm

Terrormisstänkta begärs häktade - för förberedelse till mord

Konsthallen Röda Sten fick utrymmas natten till söndagen i samband med polisens jakt på de fyra misstänkta.
1 av 2
Konsthallen Röda Sten fick utrymmas natten till söndagen i samband med polisens jakt på de fyra misstänkta. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
2 av 2

Förberedelse till terroristbrott inte längre aktuellt för männen som samtliga har ett kriminellt förflutet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kan ge längre straff

Eftersom terroristbrott vid fällande dom leder till lägst fyra års fängelse kan förberedelse till terroristbrott leda till max två år. Om ett fullbordat terroristbrott hade gett mer än åtta års fängelse kan dock förberedelsestraffet bli högre.

Samma princip i förhållandet förberedelse - fullbordad gärning gäller även mord men eftersom det lägsta straffet för mord är tio år ger därför förberedelse till mord ett längre fängelsestraff än två år.

GÖTEBORG. Fyra män i åldrarna 23-26 år har begärts häktade på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till mord. De greps misstänkta för förberedelse till terroristbrott, en rubricering som inte längre är aktuell.

Samtliga har ett kriminellt förflutet, även om deras bakgrund skiljer sig.

En av männen, 23 år gammal, har en mer omfattande bakgrund med kontakt med det svenska rättsväsendet. Han har åkt in och ut på olika anstalter sedan 15 års ålder. Flera av brotten tycks dessutom ha haft koppling till droger och även missbruk av receptbelagd medicin.

Locket på - tills nu?

I de andra tre männens fall handlar det främst om enstaka förseelser där ett misshandelsfall är det mest anmärkningsvärda.

Säkerhetspolisen och åklagaren har sedan gripandet natten till söndagen lagt locket på. I samband med att rubriceringen ändrats från förberedelse till terroristbrott till förberedelse till mord kommer mer information antagligen att presenteras i fallet inom kort.

Kommentera
Kopiera länk
Dela