1 av 2
- Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Den stora frågan nu är om utredningen kan påverka elevernas ansökningar till skolorna i Örebro. Ungdomarna på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2
Den stora frågan nu är om utredningen kan påverka elevernas ansökningar till skolorna i Örebro. Ungdomarna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: KARIN MALMHAV / SCANPIX

Rektor hetshöjde satta betyg - skolan bäst i kommunen

19 elever på en skola i Örebro fick betyget höjt från IG till G - av sin rektor.


Började med lärarkritik

Hela historien började med att ett antal lärare förde fram kritik mot sina rektorer mot betygsättningen på Virginska skolan. De upplevde att två rektorer lagt sig i och ändrat betygen de satt på eleverna.

En av rektorerna backade tidigt och meddelade att hon gjort fel medan Anna Karin Anfelt och gymnasieenhetschefen Christina Thunberg hävdade att allt gått rätt till.

Källa: Nerikes Allehanda.

ÖREBRO. Anna Karin Anfelt är rektor på kommunala Virginska skolan i Örebro. De senaste dagarna har hon varit hårt ansatt i lokala medier. Anledningen? Hon anklagas för att ha gått in och höjt lärarnas betyg i hela 19 fall.

Enligt statistik som Nerikes Allehanda tagit fram placerar sig skolan, efter Anfelts höjning, i topp vad gäller elevers högskolebehörighet.

Om det skulle visa sig att det finns ett samband skulle det kunna äventyra synen på skolverksamheten i Örebro.

– Det är klart att det kan skada skolorna, det är det som är det olyckliga. Alla ska självklart ha rätt betyg, säger Dennis Begic (S), ordförande i gymnasienämnden i Örebro kommun, till Nyheter24 och fortsätter.

– Det kanske kan påverka söktrycket till våra skolor också, men det är bara spekulationer i nuläget.

Lärarnas riksförbund har genom sitt lokala ombud anmält händelsen som nu ska blixtutredas.

– Det första jag tänkte när jag läste om det här var att det var jätteolyckligt. Jag hörde direkt av mig till förvaltningschefen om en utredning och redan i nästa vecka ska vi få mer information, säger Dennis Begic (S), ordförande i gymnasienämnden i Örebro kommun, till Nyheter24.

Partikamraten Thomas Esbjörnsson, ledamot i kommunstyrelsen fyller i.

– Det är givetvis fel det som hänt. Så här får man inte göra, säger han.

Rektorn Anna Karin Anfelt säger att hon förstår att kommunen vill utreda vad som hänt men tror att utredningen kommer att rentvå henne.

Vad talar för det?

- Den frågan passar jag nog på.

Varför väljer du att avvakta utredningen innan du svarar på detaljer?

– Det är ganska komplext, det skulle bli för omständligt. Sen är det möjligt att man i utredningen hittar saker som jag missat.

Kommunens utredning ska vara klar i oktober. Dessutom har händelsen anmälts till Skolinspektionen som också ska ta en närmare titt på fallet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.