85-årige sjuklingen kommer utvisas.
85-årige sjuklingen kommer utvisas. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Sjuk 85-åring utvisas från sin familj

En sjuk man kommer att utvisas - trots att han är så pass sjuk att han troligen inte ens kommer klara av transporten.


Anknynings- invandring

Är när en person vill flytta till Sverige för att de har en anhörig som har uppehållstillstånd i Sverige eller är svensk medborgare. Vanligen gäller det make, maka, sambo och barn under 18 år. Adoptivbarn ingår också i denna typ av invandring.

Anhöriginvandraren är den som kommer till Sverige, medan anknytningsperson är den person som redan bor i Sverige.

KÄLLA: Migrationsinfo

ÄNGELHOLM. En 85-årig sjuk man riskerar utvisning. Läkarintyg visar att han är beroende av tillsyn 24 timmar om dygnet. Men läget är inte akut - vilket betyder att han inte längre kan vårdas på sjukhus. Asylsökande har nämligen bara rätt till akutvård.

Hämtades hit från Kosovo

Nimon Gashi, 85 år har tillsammans med sin 69-åriga hustru åtta barn. En son bor i Schweiz, resten i Sverige. Nimon Gashi och hans fru bodde kvar i Kosovo. När Gashi fick en hjärtinfarkt i början av 2010 beslutade sig barnen för att ta sina föräldrar till Sverige, eftersom sjukvården här är betydligt bättre än i Kosovo.

HD skriver att Nimon Gashi har vårdats på svenskt sjukhus sedan slutet av augusti. Fram tills på måndagen vårdades han på en medicinavdelning i Ängelholm.

Skärpta regler för anknytningsinvandring

Reglerna för anknytningsinvandring har skärpts. De omfattar inte längre personer som inte tillhör kärnfamiljen. Föräldrarna sökte därför asyl på grund av "särskilt ömmande omständigheter." 85-åringen blev sedan flytten till Sverige kontinuerligt sämre. Han blev vid ett flertal tillfällen inlagd för kärlkrampsbesvär.

Asylsökande har bara rätt till akutvård

Migrationsverket tyckte att Ängelholms sjukhus borde skriva ut 85-åringen, eftersom en asylsökande bara har rätt till akutvård. Versamhetschefen Carl-Johan Robertz säger till HD:

– Det här blir inte bra hur man än gör det. Vi har ingen bra vård i livets slutskede och kommunen har inget ansvar. Det tar några dagar, kanske en vecka, sedan är han här igen.

"Inhumant"

Asylprocessen innehöll avslag på avslag. Den svenska anknytningen eller de medicinska omständigheterna ansågs inte vara tillräckligt starka. Sjukdomssituationen är inte akut och ålderdom är inget giltigt skäl.

"Rent medicinskt är alla behandlingsmöjligheter uttömda, kvar föreligger ett uttalat stort omvårdnadsbehov med tillsyn 24 timmar om dygnet." Så skriver överläkare Kim Pedersen i den senaste intyget från den 9 september. Överläkaren konstaterar att en utvisning vore direkt olämplig ur medicinskt perspektiv.

Trots det är beskedet klart. Asylprövningsenheten har bestämt sig: Det är utvisning som gäller.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.