Fredag 17 Sep
Stockholm

Regeringen kastade ut sina gamla och sjuka

Det "nya arbetarpartiet" verkar trots allt inte måna särskilt mycket om anställnignsskyddet för arbetarna.
Det "nya arbetarpartiet" verkar trots allt inte måna särskilt mycket om anställnignsskyddet för arbetarna. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Onsdagens Uppdrag Granskning avslöjar regeringens dolda dubbelspel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Saltsjöbadsavtalet

Slöts 1938 mellan SAF (Svenska Arbetsgivareföreningen) och LO.

Saltsjöbadsavtalet täcker bland annat arbetsfrågor som förhandlingsordning, om uppsägning av arbetare, och ekonomiska stridsåtgärder och samhällsfarliga konflikter.

Reglerna som handlade om uppsägning av arbetare blev dock åsidosatta i samband med lagen om anställningsskydd, LAS som uppkom under Olof Palmes tid som statsminister.

KÄLLA: Nationalencyklopedin.

På onsdagen klockan 20:00 sänds Uppdrag Granskning som den här gången handlar det om regeringen och deras märkliga dubbelspel gällande LAS - Lagen om anställningskydd.

Tidigare har Moderaterna i flera decennier varit riksdagens främsta kritiker av den svenska modellen för anställningsskydd och arbetsrättsregler.

Men inför valet 2006 vände man helt om och blev Nya Moderaterna - ett modernt arbetarparti. Helt plötsligt var de gamla Saltsjöbadsavtalen åter igen aktuella. Anställningstrygghet och turordningsregler blev en hjärtefråga.

Arbetslinjen glömdes bort

Men när det blev dags för nedskärningar i det egna regeringskansliet tycktes stödet för den svenska modellen vara som bortblåst. Efter ett anonymt tips till Uppdrag Granskning så avslöjas i kvällens reportage en hel del fult dubbelspel från regeringens sida.

Tipsarens meddelande löd: "Många behöver er hjälp, skynda er att komma upp till Stockholm, stämningen inom regeringskansliet är mycket upprörd. Förvaltningsavdelningen är staten i staten, du kan lita på att det jag säger är 100% riktigt."

Personer som varit anställda i flera år stod plötsligt arbetslösa och lämnade åt sitt eget öde. Det efter att uppsägningarna på regeringskansliet gjorts genom avancerade vägar runt anställningsskyddslagen för att få bort gamla och sjuka.

Programmet sänds 20.00 i SVT1.

Kommentera
Kopiera länk
Dela