Poliser, stenkastning, Malmö
1 av 3
Rosengård har störst problem med knarket men ligger annars långt ner på listorna över antal anmälda brott. - Foto: Simeon Ogén / Scanpix
En av de platser i stockholm som flest brott begås enligt statistik.
2 av 3
I stadsdelen Norrmlam begås det flest brott. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Kungsträdgården i stockholm. Polisen.
3 av 3
Vem är kungen av Kungsan? - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Sveriges farligaste städer - här begås flest brott

NYHETER24 REPORTAGE DEL3. Vilken är Sveriges farligaste stad? Experten reder ut statistiken och berättar vilken som är Sveriges farligaste plats.


Topp 10

Här presenteras den första delen av Sveriges tio farligaste städer. I den första kolumnen syns antalet anmälda brott. I den andra återfinns antal brott per 100 000 av medelfolk- av medelfolkmängden.

1. Stockholm  176 328    21 035
2. Hofors            1 970    20 088
3. Malmö          61 350    20 696
4. Göteborg      94 364    18 483
5. Sigtuna           7 477    18 879
6. Burlöv             2 902    17 477
7. Helsingborg 22 384     17 383
8. Landskrona     7 063    17 030
9. Fagersta          1 960    15 876
10. Västerås      20 933     15 328

Källa: BRÅ

 

Läs också de två tidigare artiklarna i Nyheter24:s kartläggning av de farligaste städerna i Sverige.  

DEL 1. "Malmös granne - sjätte farligast i Sverige"

DEL 2. Landskrona sticker ut

Inte helt oväntat tog Stockholm hem den mindre smickrande titeln som Sveriges farligaste stad. Och kollar man på statistiken från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är det stadsdelen Norrmalm som är absolut farligast.

Men trots att flest brott anmäls här tycker inte BRÅ:s expert - Leif Pettersson - att man kan slå fast att Norrmalm är den farligaste platsen i Sverige. 

– Jag vill inte uttrycka mig så. Så länge vi har fört statistik har Norrmalm legat högst upp men vi relaterar det här till folkmängden. Om man skulle titta på ett område kring Jakobs kyrka och Kungsträdgården är det väldigt mycket folk i rörelse men det är inte så många som bor där, säger Leif Pettersson, till Nyheter24.

Förutom att det är mycket folk som rör sig kring Norrmalm så spelar krogarna i området stor roll. Nästan alla som begår våldsbrott - speciellt oprovocerat våld utomhus - är påverkade av alkohol. Och att dricka ett glas vin och några öl är inte olagligt som till exempel knarket, som inte alls har lika stor påverkan på det fysiska våldet menar Leif Pettersson. Även fast statistiken för narkotikabrott är hög så behöver det alltså inte betyda att det är en fara för andra.

"Narkotika inte lika farligt som alkohol"

I den andra delen i Nyheter24:s reportageserie om Sveriges farligaste städer, lyftes Landskronas stadsdelar Centrum o0ch Öster upp på grund av den höga brottsstatistiken. En av anledningar till det är att polisen har satsat väldigt hårt i kampen mot knarket vilket har lett till många anmälningar.

– Narkotikabrott är inte farligt i sig. Alkoholen är mycket farligare då de flesta brotten utförs med alkohol i kroppen.  Det kan vara så att Landskrona och Skärholmen (tvåa på listan över farliga stadsdelar reds anm) är trafikpunkter med många butiker som gör att polisen bevakar det området, säger Leif Pettersson och fortsätter:

– Så ska man då ta det här som en mätare är det lite oförtjänt. Ryktet är sämre än verkligheten.

Finns det några andra städer som har mytbild om att vara farliga?

– Ja, tidigare var det alltid Borlänge, men nu har de trillat ner några steg på listan. Förut låg man i topp men polisen har väl jobbat med att få ned det där.

En av de stadsdelarna som det alltid rapporteras flitigt om i media är Rosengård. Men kollar man på statistiken från BRÅ har den utsatta stadsdelen ett oförtjänt dåligt rykte enligt Leif Pettersson. Antal anmälda misshandelsbrott är ett bra exempel på det då Rosengård hamnar på plats 25 av 38. Ett annat är stöld- och rånbrotten där Rosengård placerar sig på plats 26 av 38. Den enda topp-tio-placeringen stadsdelen har är på listan över narkotikabrott, där man hamnar just på plats nummer tio. Som enligt Leif Pettersson alltså inte alls är lika "farligt" för allmänheten som till exempel alkohol.

Kan man lita på statistiken?

– Man kan lita på den så till vida att det här är brott som anmälts till polisen. Men det är ju många typer av brott som misshandel, hot och ofredande som inte anmäls, säger Leif Pettersson till Nyheter24.

Var begås det flest mord?

– Det är sannolikt i storstäderna men det är mindre än 100 per år och statistiken har legat stilla i 30-35 år. Man kan tro att det numera är väldigt mycket mer mord men det har inte ökat. Jag tror snarare att det är det mediala intresset som har ökat, speciellt när det gäller spektakulära mord.

Hur ser statistiken över våldtäkter ut?

– Den har gått upp väldigt mycket. Förr var det en skam men numera uppmanas man att anmäla. Forskarna menar att det har funnits ett stort mörkertal tidigare som nu är på väg att försvinna mer och mer, säger Leif Pettersson, till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!