Stockholmspolisen använder sig av rasen Springer Spaniel för att söka efter sperma.
1 av 3
Stockholmspolisen använder sig av rasen Springer Spaniel för att söka efter sperma. - Foto: PATRICK SÖRQUIST/SCANPIX
Hunden visar med nosen vart sperman finns.
2 av 3
Hunden visar med nosen vart sperman finns. - Foto: POLISEN
Sperman kommer från donatorer som polisen använder sig av
3 av 3
Sperman kommer från donatorer som polisen använder sig av - Foto: POLISEN

"Spermahundar sprider sig över Sverige"

Snart har Stockholmspolisen sex spermahundar som jagar våldtäktsmän i länet.


Det här hittar hunden

Polishundarna är tränade att hitta fler saker än sperma. Här är listan:

Blod

Vapen

Bomber

Krut

Narkotika

Tändvätskor som bensin, diesel och olja.

Sedlar

STOCKHOLM. Just nu jagar tre spermahundar våldtäktsmän i Stockholmsregionen. Och snart blir det fler. Lars-Göran Eriksson som är ansvarig för kriminalsöksutbildning tränar upp ytterligare fyra hundar varav två blir klara till hösten och två till våren.

– När vi tränar hittar hunden sperman 99 gånger av 100. Det är till exempel inga problem för hunden att hitta sperma på ett område stort som tusen kvadratmeter. När hunden hittar sperman lägger den sig ner med nosen och vissa kan börja skälla, säger Lars-Göran Eriksson, till Nyheter24.

Hundens luktsinne är så pass utvecklat att den kan hitta sperma som legat ute i regnet upp till sex månader.

– Det är som att lära hunden att identifiera vilken doft som helst. Det tar ungefär 30 minuter att lära den att känna igen doften. Det svår är att träna hunden att söka men varje gång hunden hittar sperma får den belöning.

I Stockholm har polisen ungefär 100 våldtäkter att arbeta med per år enligt Lars-Göran Eriksson. Och det är det senaste året som spermahundarna har börjat användas mer frekvent, vilket har resulterat i att man har hittat våldtäktsmannens utlösning på brottsplatsen vid tre tillfällen i år tror Lars-Gäran Eriksson.

I ett reportage på Sydsvenskan med polishunden "Rapporst Opus" visar polisen Bernt-Gunnar Carlsson hur han först häller ut lite sperma i skogen och sedan söker med hunden. Samtidigt berättar reportern att det bara finns två hundar i Sverige som kan lukta sig sperman. Något som inte riktigt stämmer.

– Jag tror vi har runt tio stycken i hela Sverige. Man lånar ut hundarna och skickar dom hit och dit över hela landet. Om tio år tror jag det kommer finnas i varje polismästardistrikt. Jag hoppas i alla fall det, säger Lars-Göran Eriksson, till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!