Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
542
reaktioner idag

EXKLUSIVT: Petzäll hotar avslöja allt - om SD inte spelar rent

I en exklusiv intervju med Nyheter24 berättar William Petzäll om Erik Almqvists "pengapåhopp", hur han blir kallad för kräk av partikamraten och hur han hoppades på ett bättre stöd från partiet.

Efter avhoppet blir William Petzäll kvar i riksdagen som politisk vilde.

William Petzäll hotar med att skriva en bok om SD om partiet inte spelar sina kort rätt.

STOCKHOLM. Samma dag som William Petzäll hoppar av Sverigedemokraterna väljer han nu att prata ut om avhoppets kaosartade efterspel. I en intervju med Nyheter24 gick SD-toppen Erik Almqvist ut och hävdade att Petzäll krävt partiet på pengar. Något som William Petzäll nu bestämt dementerar.

– Hade jag velat tjäna pengar så hade jag kunnat skriva en bok och släppa med massa dokument. Jag har varit med i partiet i fem år och umgåtts med många i toppskiktet så det är klart att man vet mycket. Men det kommer jag inte göra om inte partiet tvingar mig till det, säger William Petzäll, till Nyheter24.

Hur menar du då?

– Spelar partiet schysst kommer jag också göra det.

William Petzäll menar att han tycker det är märkligt att just Erik Almqvist går ut och uttalar sig om pengar då han inte har varit inblandad i de interna diskussionerna kring hans avhopp. 

Petzäll har via sitt juridiska ombud varit i kontakt med SD:s politiska samordnare - Christoffer Dulny - och i samband med mötet lovade man att allt skulle hållas internt. Men det har Sverigedemokraterna inte lyckats med och enligt William Petzäll har det startas rykten om honom på internet.

– Jag såg i dag att Christopher Dulny bland annat har kallat mig för ett kräk på hans Facebook, säger William Petzäll, till Nyheter24.

I samband med att partiledningen konfronterade William Petzäll i somras och krävde att han skulle lämna partiet så öppnade de samtidigt upp för en omställningsgaranti.

Men den före detta SD-politikern tog inte erbjudandet och valde att hoppa av partiet men stanna kvar i riksdagen. Det beslutet ska ha växt fram på behandlingshemmet - Nämndemansgården - som han för närvarande befinner sig på.

Vad tycker du om partiets reaktioner i dag?

– Jag förstår dem samtidigt som de kunde vara mer förstående gentemot mig. De har varit nervösa för att jag ska ha tagit ett återfall, säger William Petzäll och fortsätter:

– Jag har inte hört så mycket mer förutom pressmeddelandet men jag vet att tongångarna internt låter helt annorlunda. Det har varit väldigt grova ord om mig som person. En person inom partiet ringde upp mig på telefon ville att jag skulle veta vissa saker.

Vill du berätta vem det är?

– Nej, det kan jag inte göra i och med att det fortfarande är en vän till mig. Det finns trots allt en intern konkurrens inom alla partier och det finns folk som vill trycka ner någon till förmån till sig själv, säger William Petzäll till Nyheter24.

Erik Almqvist är den enda som har uttalat sig om det här. Litar du på honom?

– Jag har svårt att lita på honom i dagsläget. Jag kan inte ta hans ord.

Senast William Petzäll tog ett återfall var på sin födelsedag den 26 augusti, då han drack alkohol. Efter det svåra återfallet i somras har det varit väldigt kyligt från partiets håll. Han har inte heller hört något från partiledaren Jimmie Åkesson.

– Jag har inte hört någonting från Jimmie Åkesson men det är förståeligt. Det här är ingen positiv publicitet för Sverigedemokraterna.

Tidigare under måndagen i en intervju med Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund, så kallade Bylund sin före detta kollega för "lillebror".

– Relationen till Linus är jättebra. Där har jag inget att säga.

Enligt Aftonbladet ska du ha kontaktat Moderaterna för en månad sedan. Stämmer det?

– Det där har blivit en missuppfattning. Jag var i kontakt med dem och inte i kontakt för ett eventuellt partibyte. Som politisk vilde pratade jag om att kunna lyfta mina frågor om beroende till exempel. Men det är inte ett officiellt samarbete.

Vem hade du kontakt med då?

Anna Kinberg Batras pressekreterare. Sedan fick jag ett samtal från kanslichefen och jag hörde redan då att det inte fanns något intresse. Jag är öppen att jobba med alla partier om dessa frågor.

Tycker du att Sverigedemokraterna borde ha agerat annorlunda?

– Jag tycker att man i alla kunde bemödat sig att reda ut ryktena som florerade. Hade jag fått hjälp i så tidigt skede hade jag kunnat komma på fötter igen. Personligen kunde jag önska mer förståelse.

Har du något förtroende för partitoppen?

– I dagsläget har jag inte det nej.

Tidigare har du sagt att du ska lämna ditt arbete i riskdagen om du drack en droppe till. Många sverigedemokrater är arga på att du inte håller det löftet i dag. Vad tycker du om det?

– Det har jag förståelse för, men jag hade inte förståelse för min sjukdom då. Jag var inte ödmjuk inför det. Men det är väl som med att politiker att man bryter löften ibland.

William Petzäll kommer att vara kvar på behandlingshemmet i morgon och sedan ta det lugnt några dagar. 

– Nu tar jag bara en dag i sänder och så får vi se vad som händer, säger William Petzäll till Nyheter24.

Mer:

EXKLUSIVT: Petzäll hotar avslöja allt - om SD inte spelar rent