Tisdag 3 Aug
Stockholm

"Twitter och debatter kan vara bättre än att skriva motioner"

Hanif Bali kallade motionsskrivandet "ett hån mot demokratin".
1 av 3
Hanif Bali kallade motionsskrivandet "ett hån mot demokratin". Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
I Sveriges riksdag 2010/2011 var det endast en handfull ledamöter som inte lade fram några förslag i kammaren.
2 av 3
I Sveriges riksdag 2010/2011 var det endast en handfull ledamöter som inte lade fram några förslag i kammaren. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra skriver inte heller några motioner och menar att Twitter och debatter kan vara viktigare i vissa frågor.
3 av 3
Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra skriver inte heller några motioner och menar att Twitter och debatter kan vara viktigare i vissa frågor. Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Hån mot demokratin, tecken på aktivitet eller något att visa upp för lokalpressen? Vad är egentligen motionerna i riksdagen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Motioner - så funkar det

Under cirka tre veckor varje höst får riksdagsledamöterna tid på sig att skicka in sina motioner. 2011 är det mellan 15 september och 5 oktober de har chansen.

Utöver det kan följdmotioner skickas in som svar på regeringsförslag och dessutom får man motionera "med anledning av händelse av större vikt", något Miljöpartiets förra språkrör Maria Wetterstrand gjorde efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan.

I fjol kom det in över 3000 motioner för riksdagen att behandla och i år har det hittills inkommit 520 stycken enligt riksdagens hemsida.

Det finns en diskussion om att slopa den allmänna motionstiden och låta ledamöterna lämna in motioner under årets gång.

STOCKHOLM. Motioner och propositioner är två av grundpelarna i den svenska parlamentarismen, det har vi fått lära oss redan i skolbänken. Men nu verkar det som att regeringens största parti ser mindre och mindre nytta med det förstnämnda.

På torsdagen sågade riksdagsledamoten Hanif Bali (M) motionsskrivandet och menade att han inte skriver några eftersom det är "ett hån mot demokratin" att lägga fram förslag man "vet att man inte kan få en majoritet bakom".

– Hur han uttrycker sig får stå för honom, "ett hån" är väl att ta i, säger Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen, till Nyheter24.

I stället lyfter hon fram att det egentligen kan vara bättre att vara aktiv i sociala medier och i olika tidningar än att arbeta med traditionellt riksdagsarbete.

– När det gäller Hanif så är han ju väldigt aktiv på Twitter och i debatter vilket är minst lika viktigt. Det kanske till och med är ett bättre sätt att påverka i viktiga frågor än att skriva motioner, säger Kinberg Batra, som inte heller hon skrev några motioner i fjol med hänvisning till att hon "känner att hon kan påverka ändå".

"Motioner är ett bra sätt att väcka diskussion"

Partikollegan Sten Bergheden (M) däremot, som skrev 47 motioner under förra året, betonar vikten av att lyfta frågor via förslag i riksdagen, även om de oftast blir avslagna.

– Jag tycker det är ett bra sätt att väcka en diskussion. Dessutom syns det i protokoll och liknande så att väljare och andra kan se vilka frågor du brinner för, säger han till Nyheter24.

Bergheden talar om att arbeta brett med bland annat debattartiklar, sociala medier, möten med väljare och företag men betonar att motioner är en del av det arbetet.

Ledamoten Finn Bengtsson (M) menar att motionerna är ett viktigt instrument. Hans arbete går till som så att han samlar in olika förslag och frågor han får för att sedan göra om flera av dessa till motioner som han då bollar med den som kommit med förslaget.

– Det är på inget sätt meningslöst att motioner, säger han till Nyheter24.

Hanif Bali sa på torsdagen att han inte skriver motioner utan i stället hellre använder sig av andra kanaler för att påverka.

– Jag har visat upp jättemycket gentemot väljarna utan att skriva motioner. Det är bara journalister och samhällskunskapslärare som tror att man kan mäta produktivitet i skrivna motioner, sa han till Nyheter24.

Statsvetaren Jenny Madestam, som tidigare hävdat att motionerna fortfarande har en funktion och kritiserat Hanif Balis uttalanden, menar att inaktivitet kan påverka de andra ledamöternas syn på en i riksdagen.

– Det är ändå statusfyllt att vara aktiv i riksdagen, inte minst så ser det inte bra ut gentemot de andra ledamöterna om man är inaktiv, säger hon till Nyheter24.

Motioner avslås nästan alltid - men kan påverka ändå

Hanif Bali hävdade när han pratade med Nyheter24 att Moderaterna har en policy i riksdagen att motioner från deras riksdagsledamöter alltid ska avslås i väntan på en proposition från regeringen.

Det är något som inte känns igen av partiets gruppledare.

– Det är riksdagen som avslår motioner. Vi har liksom alla andra partigrupper en motionspolicy, men den går mer ut på hur man skriver motionerna, säger Anna Kinberg Batra och fortsätter:

– Att nästan alla motioner avslås är dock något man borde ta i beaktning innan man skriver en.

Sten Bergheden betonar dock att motionsskrivandet kan påverka även om förslagen inte går igenom.

– Även om de nästan aldrig röstas igenom i sin helhet ser man ofta hur många delar av förslag vävs in i olika propositioner och utredningar, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela