Uppåt för partijättarna i EU-mätning

Junilistan rasar från toppnotering. Sverigedemokraterna ökar marginellt.


Både socialdemokraterna och moderaterna ser ut att skörda framgångar i valet till Europaparlamentet i juni jämfört med valet 2004. Och finanskrisen tycks ha gjort svenskarna betydligt mer positivt inställda till euron.

I en ny Skop-mätning får s 35,6 procent, 11 procentenheter mer än i förra valet till Europaparlamentet. M får 31,7 procent, en uppgång med 13,4 procent. Även miljöpartiet har ökat stödet, men alla andra riksdagspartier ligger sämre till än i föregående val.

Störst ras noteras dock för Junilistan, som inte är representerat i riksdagen. Partiet fick 14,5 procent av rösterna i förra valet till Europaparlamentet. I Skopmätningen, som gjordes den 25 januari-19 februari, får partiet bara stöd av 3,5 procent av de tillfrågade.

De fyra borgerliga regeringspartierna får tillsammans 47,7 procent mot de tre oppositionspartiernas 47,0. Sverigedemokraterna får i undersökningen 1,3 procent mot 1,1 procent i valet 2004.

Svenskarna har också, enligt mätningen, fått en betydligt mer positiv inställning till EMU och euron. 45 procent vill att Sverige slopar kronan och inför euron, vilket är det högsta stödet sedan 2002. Men 51 procent är motståndare till att införa euron. I september ledde dock motståndarna med hela 22 procentenheter, en skillnad som nu har krympt till blott 6 procentenheter.

Birgitta Hultåker, analytiker på Skop, menar att finanskrisen har gjort svenskarna mer positiva till EMU och euron. I en kommentar skriver hon också att de som stöder EMU och euron är mer röstningsbenägna än andra.

"Om det starkare stödet för EMU och euron håller i sig kan det få konsekvenser för valutgången i årets val", skriver hon.

Hultåker konstaterar också att det av tradition är lågt deltagande i valen till Europaparlamentet. Därför menar hon att det kan finnas en risk att "både EMU-anhängare och motståndare överskattar sin benägenhet att rösta".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!