Måndag 20 Sep
Stockholm

"Det måste ha varit väldigt hårda slag"

Kriminalvården höll under eftermiddagen presskonferens om mordet på den kvinnliga vårdaren.– Vi är djupt berörda och ledsna. Det är en vän, en dotter, en kamrat och syster, säger Gunilla Ternert, regionchef på Kriminalvården.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En presskonferens hölls på häktet i Flemingsberg i eftermiddags med anledning av mordet på den kvinnliga vårdaren under måndagsförmiddagen.

- Utav otroligt sorgliga skäl är vi samlade här. Mina tankar går främst till personalens anhöriga. Jag har varit i kontakt med den. Och även den övriga personalen i huset. Alla här mår oerhört dåligt. Jag fick besked om incidenten cirka 10.30-tiden. Sedan fördes personen snabbt till sjukhus. Ambulans var snabbt till plats. Vi har upprättat stab och startat en utredning. Alla blir omhändertagna, säger Agneta Kempe chef för häktet i Huddinge.

Företrädarna för kriminalvården är förtegna om mannen som misstänks ha mördat vårdaren.

– Jag säger att han har varit häktad för våldsbrott, det är vad jag kommer att säga, säger Gunilla Ternert, regionchef för kriminalvården.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska kvinnan ha blivit slagen upprepade gånger mot huvudet med sin egen batong, det är dock inget Kriminalvården vill bekräfta.

– Kvinnan blev i vart fall överfallen på promenadgården under promenadtid. Något tillhygge har använts. Jag kan inte gå in på vad. Det måste ha varit väldigt hårda slag. Hon var inte ensam som personal, säger Gunilla Ternert.

På frågan om det fanns anledning att tro att mannen var farlig svarade Gunilla Ternert:

– Ja, det fanns det.

Mannen satt på häktet misstänkt för försök till mord, han har tidigare varit på rättspsyk och blivit flyttad till häktet. Att personal inom svensk kriminalvård mördas är enligt Kriminalvården helt unikt.

– Jag har jobbat över 40 år inom verksamheten och har aldrig varit med om att någon blivit så illa misshandlad att hon avlidit. Vid två tillfällen har personal omkommit vid tjänst. Det har varit för ganska länge sedan, med transport ute med bil. Det senaste inträffade på 90-talet. Vi har sedan händelserna 2004 arbetat oerhört mycket med att förbättra säkerheten. Både tekniskt, fysiskt och att utbilda personal, säger Gunilla Ternert.

Den mördade vårdaren var enligt Agneta Kempe mycket omtyckt bland personalen. Internen är placerad i arresten tills vidare

Kommentera
Kopiera länk
Dela