Stockholm

Här är SD:s märkliga motioner - Dansbandskampen

Sverigedemokraterna gillar musik och dans.
1 av 2
Sverigedemokraterna gillar musik och dans. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Om SD får som de vill kan Gert-Jonnys äntligen få skattelättnader.
2 av 2
Om SD får som de vill kan Gert-Jonnys äntligen få skattelättnader. Foto: SCANPIX

Nyheter24 har scannat igenom Sverigedemokraternas avtryck i motionsfloden.


Läs mer
Motionsfloden

På sajten Motionsfloden listas flera motioner från andra ledamöter:

Socialdemokraten Hans Olsson vill avveckla papperskvittot.

Magnus Ehrencrona (MP) vill stoppa snuslobbyn.

Folkpartisterna Ulf Nilsson och Lars Tysklind vill se schack som ett pedagogiskt verktyg i skolan.

Anne Marie Brodén förespråkar "mindfulness" mot mobbning i skolan.

Andreas Carlsson (KD) har upptäckt ett hot mot kyrkkaffet.

STOCKHOLM. Motionstiden är över och riksdagsledamöterna har därmed haft sin chans att visa vad de vill ändra på. Sverigedemokraterna lämnade in över 200 motioner. Några förslag var väntade. Andra överraskar mer. Nyheter24 har hela listan.

Upp till kamp för dansbandsmusiken

1. "Sänkning av dansbandsmomsen" - Carina Herrstedt och Mattias Karlsson.

Att SD-ledamöterna brinner för folkparkerna och dansbanden är en nyhet värd att uppmärksamma. Ekonomisk rättvisa inom kultur och idrott skulle enligt Sverigedemokraterna uppnås genom sänkt moms på dansbandskonserter från 25 procent till 6 procent.

2. "Främjande av veteranbilshobbyn" - Josef Fransson och Thoralf Alfsson.

Kalmariten Alfsson och skaraborgaren Fransson delar ett kärt intresse - Veteranbilshobbyn. I motionen förklaras det hur deras hobby är en "utbredd och växande folkrörelse som involverar stora delar av den svenska befolkningen", som skulle må bra av att de gamla skattereglerna vid import av veteranbilar samt delar till dessa förändras.

3. "Ökade möjligheter för systembolaget" - Erik Almqvist.

SD-toppen, numera också "Stureplansprofilen", Erik Almqvist vill ha generösare öppettider för Systembolaget. På lördagar vill han hålla öppet längre och om det inte räcker bör man även ha några timmars öppettid under söndagar. Nyheter24 tycker att Almqvist missade det viktigaste - kylskåp med kall öl.

4. "Kvalitetsmärkning av svenska livsmedel" - Mattias Karlsson och Josef Fransson.

Nu är det dags att ta tillvara på de svenska matprodukternas stora kulturhistoriska värde. Ett nationellt regelverk är ett måste för både besöksnäringen och landsbygdsutvecklingen. Allt enligt Karlsson och Fransson.

5."Förändring i terrängkörningslagen" - Josef Fransson och Tony Wiklander.

Lagen måste ändras. SD-ledamöterna vill lyfta frågan om motorsporterna - framförallt Enduro - som körs i skog och terräng. Gasen i botten för Wiklander och Fransson.

Kampen för Sveriges nationalsång

Många av de inlämnade motionerna rör klassiska SD-frågor som invandring, hårdare straff och kampen för den svenska nationalsången.

6. "Införa riktigt livstidsstraff" - Kent Ekeroth m.fl.

Hårdare straff verkar vara viktigt för många Sverigedemokrater. Speciellt för ena brodern Ekeroth och den före detta läraren Richard Jomshof. De vill nämligen införa ett "riktigt livstidsstraff" för de grövsta brotten där "den dömde alltså inte har någon möjlighet till benådning, tidsbestämning av straff eller oövervakad permission."

7. "Förbud mot halal- och kosherslaktat kött" - Richard Jomshof.

I motionen skriver SD-toppen Jomshof tillsammans med David Lång bland annat  om att "kött från djur som halal- och kosherslakts utan bedövning och som säljs i Sverige skall märkas med en tydlig varningstext".

8. "Fotboja vid frisläppande av grova brottslingar" - Kent Ekeroth.

Som rubriken lyder så vill Kent Ekeroth uppnå en "dämpande effekt" på frisläppta brottslingar (våldsbrottlingar, sexualbrottslingar samt narkotikabrottslingar) så att de inte återfaller i brott när de kommer ut från fängelset. Ekeroth ger ett exempel på hur det kan se ut: "En brottsling som begått något av ovanstående brott och som suttit i fängelse eller ungdomsvård i fyra år bör exempelvis bära sådan elektronisk fotboja i ett år därefter. En person som suttit åtta år bör ha en längre period med fotboja, exempelvis två år.

9. "Sveriges nationalsång" - Carina Herrstedt och Mattias Karlsson.

Kampen för ”Du gamla, du fria” går vidare. Nu vill Sverigedemokraterna att Sveriges nationalsång får officiell status: "Det finns således inget juridiskt skydd för ”Du gamla, du fria” utan dess status som nationalsång vilar alltså helt på traditionen."

10. "Skärpt lagstiftning kring grov kat-smuggling" - Kent Ekeroth m.fl.

Lars Isovaara och Thoralf Alfsson skriver tillsammans med Ekeroth. Motivering överflödig:

"I vissa befolkningsgrupper leder användandet av kat till svåra problem med integreringen till det svenska samhället. Missbruket är betydligt vanligare bland vuxna män än hos kvinnor och leder ofta till misär för familjen. I Rinkeby-Kista har nu den första beroendemottagningen för användare av kat öppnat. Det ökade katanvändandet i Europa har fått till följd att bönder i Etiopien nu skiftar gröda från kaffe, ”det svarta guldet”, till kat, ”det gröna guldet”.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.