Tisdag 3 Aug
Stockholm

Vakterna stängs inte av - anmäler 12-åringens mamma

De två vakterna får jobba kvar i tunnelbanan. Det har SL bestämt efter ett möte med vaktbolaget.
De två vakterna får jobba kvar i tunnelbanan. Det har SL bestämt efter ett möte med vaktbolaget. Foto:

Ordningsvakterna som grep en tolvårig pojke vid slussen förra veckan har blivit hotade efter de hängdes ut med namn på internet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. De två vakterna som grep och handfängslade en 12-årige pojke klarar sig undan avstängning och får börja arbeta i tunnelbanan igen.

Beslutet togs i samband med ett möte där Jeanette Hegedus - trygghetsansvarig på SL - träffade vakterna och Nordisk bevakningstjänst.

– Vi hade ett långt samtal. Det finns laga stöd över alla de stegen han har gjort. Han har sagt att han inte hade kunnat göra annorlunda. Anledningen till att pojken handfängslades var att han inte hade kunnat transporteras på något annat sätt. Det skulle ha skadat honom mer, säger Jeanette Hegedus, till Nyheter24.

Samtidigt som vakterna får börja arbeta igen har de valt att polisanmäla den 12-årige pojkens mamma. 

- Mamman är polisanmäld, bekräftar Jeanette Hedegus.

"Han mår jättedåligt och går inte i skolan"

Rosemarie Öberg som är mamma till den 12-årige pojken visste inte om att hon var polisanmäld utan får veta det när Nyheter24 meddelar henne. Hon tycker att deras motanmälan är "onödig" och känner själv att hon inte har gjort något fel trots att hon skrivit ut vakternas namn i videoklippet.

När Nyheter24 berättar för henne att ordningsvakterna återigen får arbeta i tunnelbanan blir hon ledsen. Förra veckans stora uppmärksamhet har nämligen tagit hårt på henne och det har varit en tuff tid för familjen - inte minst för hennes 12-årige son.

– Det är kaos för honom just nu. Han mår jättedåligt och går inte till skolan, säger Rosemarie Öberg, till Nyheter24.

Trots att vakterna återigen får jobba för SL menar Jeanette Hegedus att ingen av de två ordningsvakterna kommer att arbeta under måndagen. Den ena är tjänstledig för att studera och den andra mår för dåligt för att gå tillbaka till arbetet.

– Han har blivit hotad och mår inte bra just nu. Nu är det upp till Nordisk bevakningstjänst att ta fram hur man stödjer honom och går vidare. Jag hoppas han är tillbaka snart och då är han välkommen att jobba, säger Jeanette Hegedus till Nyheter24.

Snedvriden medierapportering

De två vakterna och Nordisk bevakningstjänst har fått utstå hårdkritik på olika forum och i sociala medier. Som Nyheter24 kunde avslöja förra veckan är det inte första gången som en av vakterna är med i en av SL:s egna interutredningar.

En av vakterna har även varit åtalad för misshandel i samband med ett bråk vid en krog. Trots att det fanns ett vittne som berättade om att vakten använde vad denne tyckte var övervåld friades vakten den gången.

Håkan Isaksson, vd för Nordisk bevakningstjänst, är besviken på hur hela historien har utvecklats i media.

– De har blivit uthängda med namn. Det finns lagar och regler som alla ska följa. Jag tycker inte att det har varit en objektiv rapportering, säger Håkan Isaksson till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela