1 av 2
- Foto: Maja Suslin / SCANPIX
2 av 2
- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

"Juholt är för Socialdemokraterna vad Grekland är för EU"

Efter uppgifterna om bidragsfusk höjs röster för att Håkan Juholt borde avgå som partiledare. Men enligt S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren vore det en stor katastrof för Socialdemokraterna.


S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren har tidigare sagt att Håkan Juholt är i "deep shit" om uppgifterna om att han varnats för bidragsfusket 2009 stämmer. Sedan dess har det figurerat flera liknande uppgifter i pressen och en förundersökning mot partiledaren har inletts. Men Ljunggren tror att Juholt frias.

– Advokaterna har klargjort att reglerna är lite luriga så den juridiska biten är mer oklar än den moraliska, ideologiska och politiska. Det antyder om att det kommer att bli nedlagt. De har inget bra case. De här vittnesmålen är inte helt övertygande, ord står mot ord, säger Stig-Björn Ljunggren till Nyheter24.

Men även om Håkan Juholt frikänns tror inte Ljunggren att folket förlåter honom i första taget.

– Nja, då kommer den politikerföraktande delen. Pissrännanvarianten kommer att rulla på, som en slags symbol för hur folk resonerar. Men det betyder inte så mycket, det är kontraproduktivt, säger Ljunggren och fortsätter:

– Det som kommer att avgöra det här är det långsiktiga opinionsläget. Att det går ner nu räknar alla med, men det avgörande är om det återhämtar sig i längden. Det kanske tar någon månad.

Tror du att det återhämtar sig då?

– Hade du frågat mig igår hade jag sagt att jag inte tror det. Men så lyssnade jag på debatten i dag. Till min egen förvåning lyssnade faktiskt på vad han sa och tänkte att det inte är så pjåkigt ändå. Då är frågan om det är fler som märker det eller bara jag som är en nörd. "Julle" hade koll och fick Reinfeldt att framstå som arrogant och elak, så fan vet.

Ljunggren menar att Juholts läge "inte är helt nattsvart" men att det kommer att ta tid för honom att bygga upp väljarnas förtroende igen. Dessutom vore det, enligt Ljunggren, en större katastrof för partiet om Juholt avgick.

– I Socialdemokraterna är Juholt vad Grekland är för EU; allting pekar på att det inte finns en snöbollschans i helvetet. Men ändå öser man in pengar, för det är dyrare att låta dem falla. Det vore en större katastrof för partiet om Juholt avgick. De har ingen kompassriktning, mognad eller ordning i partiet, allt som borde finnas för att komma upp på banan igen.

"Ett parti som inte vet vad fan det vill"

Enligt Ljunggren är det ont om traditionella socialdemokratiska ledare som kan ersätta Juholt.

– De som tycker att Juholts läge är hopplöst måste säga att partiets läge är hopplöst också, det hänger ihop. Juholt måste få ordning i partiet, säger Ljunggren och fortsätter:

– Ta det här med Morgan Johansson och Ilmar Reepalu. Det är ett tecken på ett parti som inte vet vad fan det vill. Då krävs det ledarskap.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!