Människorättsaktivisten Jesse Jackson fortsatte i veckan att fördöma de rasistiska aktionerna i Lund.
1 av 3
Människorättsaktivisten Jesse Jackson fortsatte i veckan att fördöma de rasistiska aktionerna i Lund. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Milleniumtrilogin och att SD sitter i riksdagen.
2 av 3
Milleniumtrilogin och att SD sitter i riksdagen. - Foto: Jurek Holzer / SCANPIX
Bilden av Astrid Lindgrens idylliska Sverigeporträtt har bytts ut mot...
3 av 3
Bilden av Astrid Lindgrens idylliska Sverigeporträtt har bytts ut mot... - Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX

"Sverigebilden opåverkad trots rasistkritik"

Den världskände människorättsaktivisten Jesse Jackson är den senaste i raden att öppet fördöma studenternas rasism efter den så kallade "slavauktionen" på ett universitet tidigare i år.


Fördömde rasismen i öppet brev

Jesse Jackson besök i Lund i veckan var en följd av det öppna brev som han tidigare i år skickade till Jan Björklund.

Slavauktionen på Hallands Nation i Lund i april i år uppmärksammades tidigt och fördömdes av människorättsaktivisten. I brevet till utbildningsministern uppmanade han honom att vidta aktiva åtgärder mot rasismen: "Björklund uppmanas att vidta aktiva åtgärder för att genom kunskap medvetandegöra det svenska folket om den transatlantiska slavhandeln och Sveriges aktiva deltagande i den."

Jesse Jackson var även kritisk till de rasistiska attackerna mot Jallow Momodou, aktiv i Afrosvenskarnas riksförbund, efter att han polisanmält Hallands Nation för hets mot folkgrupp.

Jackson uppmanade Björklund att se till att polisen i Malmö och de berörda högskolorna såg till att genomföra en utredning för att identifiera förövarna bakom gärningarna och ställa dem till svars.

Källa: Centrum Mot Rasism

Sverige ska vara ett av de mest öppna och toleranta länderna.

Så har bilden från omvärlden tidigare sett ut. Men på onsdagen, när den världskände människorättsaktivisten Jesse Jackson var på Sverigebesök, kom en helt annan bild fram.

– Om en person som betyder mycket och har makt når ut till unga människor, då kan det få genomslag för bilden av Sverige, säger Liselott Bergman, analysansvarig på Svenska Institutet, till Nyheter24.

Jesse Jackson var en av de första att fördöma den rasistiska "slavauktionen" tidigare i år, och på onsdagen fortsatte han att rikta kritik mot studenternas agerande. Enligt Skånskan uttryckte han att hela agerandet var "osmakligt, elakt och inte roligt."

Omvärldens bild av Sverige

Och Jacksons inflytande anses allmänt vara mycket stort. Men analytikern Liselott Bergman menar dock att det krävs något rikigt stort för att bilden ska förändras. Än så länge ser omvärlden Sverige som ett land i framkant när det kommer till tolerans och mångfald.

– Vi ses som ett öppet samhälle. Vi hade starka ikoner under 1900-talet och bilden lever kvar. Det ska till mycket för att förändra den bilden, säger hon.

Yngre och äldre har olika syn

Samtidigt är det inte lika självklart bland yngre människor att Sverige ses som ett toleransens land.

– De positiva bilderna av Sverige inom mänskliga rättigheter är starkast inom den äldre generationen, säger Bergman till Nyheter24.

Hon förklarar att det är svårt att nå ut till den yngre generationen. Många unga utomlands vet inte ens om att det lilla landet i norr existerar. Om unga nås av rykten om Sverige som ett rasistiskt land så kan det dock leda till en bild som kvarstår.

– Om det når målgruppen som inte har någon bild av Sverige - då kan det få effekt. Men det här är inte den händelsen, säger Bergman och syftar på Jacksons kritik.

Bullerbyn utbytt mot Milleniumtrilogin

Sverigedemokraterna i riksdagen, terrorattacker och två politikermord på öppen gata. Sverige har gått från att vara ABBA och Astrid Lindgren-land till att bli ett mer problematiserat samhälle.

– Nu är det Milleniumtrilogin som vi sammankopplas med istället för Bullerbyn och Bergman. Men terrordåden och SD är trots allt små marginella händelser som inte påverkar, framför allt inte de som redan känner till Sverige, säger Liselott Bergman.

Sociala medier ger snabba genomslag

Den äldre generationen har kvar samma bild som den tidigare haft. Att lära gamla hundar att sitta är bevisligen svårt. Däremot har yngre generationer lättare att ändra uppfattning.

– Genomslaget är annorlunda nu. Varken traditionella medier eller personer med makt har längre samma genomslagskraft som nya kommunikationer och nya medier, säger Bergman.

Kan hända att Jacksons kritik och rasistiska utspel påverkar mer än vad forskningen visar. Om Sverige ska lyckas med att hålla kvar bilden av ett tolerant och medmänskligt samhälle så krävs det att medborgarna jobbar på det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.