Konsthallen Röda Sten, under Älvsborgsbron, misstänktes först vara målet för "terrordådet".
1 av 3
Konsthallen Röda Sten, under Älvsborgsbron, misstänktes först vara målet för "terrordådet". - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Göteborgshäktet där tre personer fortfarande sitter frihetsberövade - två har överklagat häktningen men detta har avslagits av tingsrätten.
2 av 3
Göteborgshäktet där tre personer fortfarande sitter frihetsberövade - två har överklagat häktningen men detta har avslagits av tingsrätten. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Agnetha Hilding Qvarnström, åklagare vid kammaren för säkerhetsmål.
3 av 3
Agnetha Hilding Qvarnström, åklagare vid kammaren för säkerhetsmål. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

"Terrormisstänkta" fortsatt häktade - överklagan avslås

Fyra greps misstänkta för terrorbrott. Tre av dem häktades till slut misstänkta för förberedelse till mord. Sedan dess verkar inget ha hänt.


Snart är allt terrorbrott

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén bloggade tidigare i höst om de "terrormisstänkta" och hur lättvindigt de kopplats till terrorism. Så här skrev han bland annat:

"Det rör sig om ett antal unga arga män som bör lagföras för det brott de begått. De bör inte, och kan med rimlighet inte, sättas in i en internationell terroragenda om inte det faktum att de har härstamning i muslimska länder är faktor nog för Säpo."

Läs hela inlägget här.

GÖTEBORG. När fyra personer i september greps av Nationella insatsstyrkan i Göteborg misstänktes de för förberedelse till terroristbrott och det talades om Al-Qaida-kopplingar och andra utländska hot.

Till slut häktades tre av dem - misstänkta för förberedelse till mord. Enligt medieuppgifter ska männen ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks.

Nu, mer än en månad senare, sitter de tre gripna fortfarande häktade. Två av dem har överklagat sin häktning, dock utan framgång. Samtidigt råder det fortfarande sekretess kring hela förundersökningen.

I överklagandena riktar männens respektive advokater hård kritik mot utredningen och förundersökningsledaren Agnetha Hilding Qvarnström.

"Av det underlag som åklagaren hittills presenterat har ingenting framkommit som med tillräcklig styrka skulle tala för att xx skulle ha planerat eller på annat sätt förberett någon brottslig verksamhet", skriver advokat Urban Gilborne i överklagan.

"Utredningen har sedan länge avstannat"

Tidigare har flera av försvarsadvokaterna i målet kritiserat utredningen för att ta för lång tid utan att nytt material och nya bevis presenteras. Om detta skriver en av de andra männens advokat i överklagan.

"Som en grundläggande princip för förundersökning gäller att denna skall bedrivas skyndsamt och effektivt. Rätten skall "särskilt se till att utredningen bedrivs så skyndsamt som möjligt". I detta fall får jag konstatera att utredningen sedan Iänge helt har avstannat så som kan utläsas av de många förhör jag närvarit vid. Dessa förhör har för länge sedan övergått till att vara sammanträden med ovidkommande innehåll alternativt har tid upptagits för att låta xx ta del av föregående 'förhörs' protokoll som också det varit av ovidkommande slag", skriver advokaten Ulf Ahlstedt.

Nyheter24 har sökt Agnetha Hilding Qvarnström och advokaterna.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.