Onsdag 8 Dec
Stockholm

"Dataintrånget kan påverka hela det politiska systemet"

Många moderata politikers uppgifter fanns med på listan.
1 av 2
Många moderata politikers uppgifter fanns med på listan. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Historien om lösenordsläckan nystades upp i samband med att uppgifter spreds av någon person via William Petzälls twitterkonto.
2 av 2
Historien om lösenordsläckan nystades upp i samband med att uppgifter spreds av någon person via William Petzälls twitterkonto. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Hundratusentals lösenord har läckt ut, även makthavares sådana. Vad kan konsekvenserna bli när vi är slarviga med lösenorden på nätet?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Skärp dig - Idiot!"

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén var en av de vars inloggningsuppgifter fanns med i läckan från Bloggtoppen. Den här gången handlade det dock om gamla lösenord, som han ändå använt på flera olika ställen.

"Den dumhet jag slipper allvarliga konsekvenser av kan fortfarande leda till rätt fruktansvärda saker. Och vi journalister, liksom makthavare och andra berörda, får försöka att en gång för alla lära oss den banalaste av läxor:

Ha inte samma lösenord överallt. Ha inte för enkla lösenord. Byt ofta. Hör du det, Idioten Eric Rosén?", skriver han.

Läs hela krönikan här.

SVERIGE. Läckan med lösenord från Bloggtoppen har fått många kända journalister och politiker att vakna upp och byta inloggningsuppgifter. Men vad är det värsta som kan hända när liknande uppgifter läcker ut. Vilka drabbas?

Vill det sig riktigt illa kan det få konsekvenser på absolut högsta nivå.

– Det kan faktiskt påverka hela det politiska systemet, om ett motståndarparti får tillgång till inloggningsuppgifter har de ju möjligheten att förändra maktförhållandena i politiken, säger Marcus Murray, IT-säkerhetsexpert på Truesec, till Nyheter24.

Ett av partierna som hade flest representanter med på listan över de läckta lösenorden är Moderaterna. De menar dock att ingen kan ha kommit åt riksdagspolitikernas mejlkonton.

– Det är ingen som kommer åt riksdagskontona för man behöver till exempel en riksdagsdator för att kunna göra det, säger Anna Lööf (M), pressekreterare, till Nyheter24.

Men om någon fått jobbrelaterade saker till sin privata mejl?

– Det hoppas jag verkligen inte. Vi har en policy som säger att man strikt ska hålla isär på det privata och det arbetsmässiga.

På individnivå är det främst så att journalisternas inloggningsuppgifter kan leda till att källskyddet bryts.

– Där kan ju människor som läckt uppgifter drabbas om det vill sig illa, säger Murray.

Hur allvarigt är egentligen en sån här läcka?

– Det är självklart jätteallvarligt även om det är individuellt hur mycket viktig information man lagrat på exempelvis sin mejl.

Det är framför allt om man använt samma lösenord till flera olika sajter och mejl som risken att en läcka från en sajt som Bloggtoppen exponerar viktigare information. Enligt IT-experten gäller det att förändra synen på lösenord.

– Man måste börja betrakta lösenorden som nycklar. Du har inte samma nycklar hem som till jobbet, säger Marcus Murray.

Nyheter24 har sökt Expressen-journalisten Niklas Svensson, en av dem vars tidigare lösenord läckte ut. Han tackade dock nej till att ställa upp och hänvisar dessa frågor till chefredaktören Thomas Mattsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela