Många moderata politikers uppgifter fanns med på listan.
1 av 2
Många moderata politikers uppgifter fanns med på listan. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Historien om lösenordsläckan nystades upp i samband med att uppgifter spreds av någon person via William Petzälls twitterkonto.
2 av 2
Historien om lösenordsläckan nystades upp i samband med att uppgifter spreds av någon person via William Petzälls twitterkonto. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

"Dataintrånget kan påverka hela det politiska systemet"

Hundratusentals lösenord har läckt ut, även makthavares sådana. Vad kan konsekvenserna bli när vi är slarviga med lösenorden på nätet?


"Skärp dig - Idiot!"

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén var en av de vars inloggningsuppgifter fanns med i läckan från Bloggtoppen. Den här gången handlade det dock om gamla lösenord, som han ändå använt på flera olika ställen.

"Den dumhet jag slipper allvarliga konsekvenser av kan fortfarande leda till rätt fruktansvärda saker. Och vi journalister, liksom makthavare och andra berörda, får försöka att en gång för alla lära oss den banalaste av läxor:

Ha inte samma lösenord överallt. Ha inte för enkla lösenord. Byt ofta. Hör du det, Idioten Eric Rosén?", skriver han.

Läs hela krönikan här.

SVERIGE. Läckan med lösenord från Bloggtoppen har fått många kända journalister och politiker att vakna upp och byta inloggningsuppgifter. Men vad är det värsta som kan hända när liknande uppgifter läcker ut. Vilka drabbas?

Vill det sig riktigt illa kan det få konsekvenser på absolut högsta nivå.

– Det kan faktiskt påverka hela det politiska systemet, om ett motståndarparti får tillgång till inloggningsuppgifter har de ju möjligheten att förändra maktförhållandena i politiken, säger Marcus Murray, IT-säkerhetsexpert på Truesec, till Nyheter24.

Ett av partierna som hade flest representanter med på listan över de läckta lösenorden är Moderaterna. De menar dock att ingen kan ha kommit åt riksdagspolitikernas mejlkonton.

– Det är ingen som kommer åt riksdagskontona för man behöver till exempel en riksdagsdator för att kunna göra det, säger Anna Lööf (M), pressekreterare, till Nyheter24.

Men om någon fått jobbrelaterade saker till sin privata mejl?

– Det hoppas jag verkligen inte. Vi har en policy som säger att man strikt ska hålla isär på det privata och det arbetsmässiga.

På individnivå är det främst så att journalisternas inloggningsuppgifter kan leda till att källskyddet bryts.

– Där kan ju människor som läckt uppgifter drabbas om det vill sig illa, säger Murray.

Hur allvarigt är egentligen en sån här läcka?

– Det är självklart jätteallvarligt även om det är individuellt hur mycket viktig information man lagrat på exempelvis sin mejl.

Det är framför allt om man använt samma lösenord till flera olika sajter och mejl som risken att en läcka från en sajt som Bloggtoppen exponerar viktigare information. Enligt IT-experten gäller det att förändra synen på lösenord.

– Man måste börja betrakta lösenorden som nycklar. Du har inte samma nycklar hem som till jobbet, säger Marcus Murray.

Nyheter24 har sökt Expressen-journalisten Niklas Svensson, en av dem vars tidigare lösenord läckte ut. Han tackade dock nej till att ställa upp och hänvisar dessa frågor till chefredaktören Thomas Mattsson.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

1 timme sedan
Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

1 timme sedan
Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.