Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter missarna - nu kan Reinfeldt ändra idéprogrammet

- 27/10/2011, 07:39 -
Sofia Arkelsten (M), partisekreterare.
1 av 2

Sofia Arkelsten (M), partisekreterare.

Bertil Ericson / SCANPIX

Statsminister Reinfeldt överväger nu att se över partiets idéprogram.
2 av 2

Statsminister Reinfeldt överväger nu att se över partiets idéprogram.

Conny Sillén / SCANPIX

Var moderaterna verkligen drivande i frågan för allmän rösträtt och mot apartheid? Nu kan till och med Fredrik Reinfeldt tänka sig att ändra i idéprogrammet.

STOCKHOLM. Moderaternas idéprogram kan komma att ändras efter debaclet kring frågor om allmän rösträtt och apartheid. Det meddelar partiordföranden, statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Formuleringen i idéprogrammet kan uppenbart väcka frågor. Det har visat sig i den här diskussionen att det möjligen är en otydlig formulering, säger han till Expressen.

M:s partisekreterare Sofia Arkelsten fick snabbt mothugg när hon hävdade att hennes parti varit drivande i frågan för en allmän rösträtt. Faktum är att partiet snarare var en bromskloss i den striden.

Fredrik Reinfeldt menar i stället att man ska vara hylla de kvinnor som faktiskt var med och bidrog i kampen för sin rösträtt.

– Jag tycker att det är uppenbart att vi snarare ska vara imponerade av de ofta liberala och socialdemokratiska kvinnor som höjde sin röst för att få kvinnlig rösträtt i Sverige, säger han.

I det idéprogram som antogs på partiets stämma under den gångna helgen stod det också att M var ledande mot apartheid, trots att partiet var det enda som sade nej till sanktioner mot Sydafrika under den tiden.