Sofia Arkelsten (M), partisekreterare.
1 av 2
Sofia Arkelsten (M), partisekreterare. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Statsminister Reinfeldt överväger nu att se över partiets idéprogram.
2 av 2
Statsminister Reinfeldt överväger nu att se över partiets idéprogram. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX

Efter missarna - nu kan Reinfeldt ändra idéprogrammet

Var moderaterna verkligen drivande i frågan för allmän rösträtt och mot apartheid? Nu kan till och med Fredrik Reinfeldt tänka sig att ändra i idéprogrammet.


STOCKHOLM. Moderaternas idéprogram kan komma att ändras efter debaclet kring frågor om allmän rösträtt och apartheid. Det meddelar partiordföranden, statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Formuleringen i idéprogrammet kan uppenbart väcka frågor. Det har visat sig i den här diskussionen att det möjligen är en otydlig formulering, säger han till Expressen.

M:s partisekreterare Sofia Arkelsten fick snabbt mothugg när hon hävdade att hennes parti varit drivande i frågan för en allmän rösträtt. Faktum är att partiet snarare var en bromskloss i den striden.

Fredrik Reinfeldt menar i stället att man ska vara hylla de kvinnor som faktiskt var med och bidrog i kampen för sin rösträtt.

– Jag tycker att det är uppenbart att vi snarare ska vara imponerade av de ofta liberala och socialdemokratiska kvinnor som höjde sin röst för att få kvinnlig rösträtt i Sverige, säger han.

I det idéprogram som antogs på partiets stämma under den gångna helgen stod det också att M var ledande mot apartheid, trots att partiet var det enda som sade nej till sanktioner mot Sydafrika under den tiden.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hotade sajt – döms för knarkbrott

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.