Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lundin-miljardären: "Fel av svenskarna ta sig in i Etiopien"

- 27/10/2011, 11:02 -
Situationen kring utrikesminister Carl Bildt har fått Lundinkoncernen att tänka om vad gäller ex-politiker i sina styrelser.
1 av 2

Situationen kring utrikesminister Carl Bildt har fått Lundinkoncernen att tänka om vad gäller ex-politiker i sina styrelser.

Svenskarna i rättssalen när åtalet mot dem presenterades i mitten av oktober.
2 av 2

Svenskarna i rättssalen när åtalet mot dem presenterades i mitten av oktober.

SCANPIX

Styrelseordföranden i Lundin Mining, oljemiljardären Lukas Lundin, går nu ut och säger att journalisterna i Etiopien gjorde fel.

STOCKHOLM / ADDIS ABEBA. De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sitter fängslade i Etiopien sedan de tagit sig in i landet för att granska Lundinkoncernens affärer. Nu kommenterar Lukas Lundin, styrelseordförande i Lundin Mining, händelserna i en intervju med Veckans Affärer.

– Ta dig in i USA utan tillstånd så får du se vad som händer. Du skulle få sitta i fängelse i tjugo år – utan någon rättegång, säger oljemiljardären som menar att svenskarna gjort fel.

Samtidigt säger Lundin att det i framtiden inte kommer att vara aktuellt med ex-politiker i koncernens olika styrelser efter den uppståndelse som blivit kring utrikesminister Carl Bildts tidigare engagemang i Lundin Petroleum. Lukas Lundin tycker det är besvärligt för koncernen att det blivit en politisk fråga.

"Det är inget jättebra fängelse"

I Etiopiens huvudstad sitter Martin Schibbye och Johan Persson nu fängslade i väntan på att rättegången mot dem återupptas den 1 november.

– Det är inget jättebra fängelse, sämre än det tidigare. De sover ganska många i samma rum till exempel men de (svenskarna) är vid gott mod, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Svensk ambassadpersonal har tillåtits besöka journalisterna en gång i veckan hittills, något som kommer att fortsätta fram till att rättegången återupptas.