Situationen kring utrikesminister Carl Bildt har fått Lundinkoncernen att tänka om vad gäller ex-politiker i sina styrelser.
1 av 2
Situationen kring utrikesminister Carl Bildt har fått Lundinkoncernen att tänka om vad gäller ex-politiker i sina styrelser.
Svenskarna i rättssalen när åtalet mot dem presenterades i mitten av oktober.
2 av 2
Svenskarna i rättssalen när åtalet mot dem presenterades i mitten av oktober. - Foto: SCANPIX

Lundin-miljardären: "Fel av svenskarna ta sig in i Etiopien"

Styrelseordföranden i Lundin Mining, oljemiljardären Lukas Lundin, går nu ut och säger att journalisterna i Etiopien gjorde fel.


Greps den sjätte juli

Martin Schibbye och Johan Persson greps i Ogaden, Etiopien den sjätte juli efter att ha tagit sig in i landet från Somalia.

De har suttit frihetsberövade sedan dess och senare flyttats från häktet till ett fängelse.

I september avslöjade ett brev som journalisterna skickat till vänner att de åkt till landet för att granska företaget Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil) - där utrikesminister Carl Bildt tidigare satt i styrelsen.

STOCKHOLM / ADDIS ABEBA. De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sitter fängslade i Etiopien sedan de tagit sig in i landet för att granska Lundinkoncernens affärer. Nu kommenterar Lukas Lundin, styrelseordförande i Lundin Mining, händelserna i en intervju med Veckans Affärer.

– Ta dig in i USA utan tillstånd så får du se vad som händer. Du skulle få sitta i fängelse i tjugo år – utan någon rättegång, säger oljemiljardären som menar att svenskarna gjort fel.

Samtidigt säger Lundin att det i framtiden inte kommer att vara aktuellt med ex-politiker i koncernens olika styrelser efter den uppståndelse som blivit kring utrikesminister Carl Bildts tidigare engagemang i Lundin Petroleum. Lukas Lundin tycker det är besvärligt för koncernen att det blivit en politisk fråga.

"Det är inget jättebra fängelse"

I Etiopiens huvudstad sitter Martin Schibbye och Johan Persson nu fängslade i väntan på att rättegången mot dem återupptas den 1 november.

– Det är inget jättebra fängelse, sämre än det tidigare. De sover ganska många i samma rum till exempel men de (svenskarna) är vid gott mod, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Svensk ambassadpersonal har tillåtits besöka journalisterna en gång i veckan hittills, något som kommer att fortsätta fram till att rättegången återupptas.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar finska kranier

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.