Tisdag 3 Aug
Stockholm

Lundin-miljardären: "Fel av svenskarna ta sig in i Etiopien"

Situationen kring utrikesminister Carl Bildt har fått Lundinkoncernen att tänka om vad gäller ex-politiker i sina styrelser.
1 av 2
Situationen kring utrikesminister Carl Bildt har fått Lundinkoncernen att tänka om vad gäller ex-politiker i sina styrelser. Foto:
Svenskarna i rättssalen när åtalet mot dem presenterades i mitten av oktober.
2 av 2
Svenskarna i rättssalen när åtalet mot dem presenterades i mitten av oktober. Foto: SCANPIX

Styrelseordföranden i Lundin Mining, oljemiljardären Lukas Lundin, går nu ut och säger att journalisterna i Etiopien gjorde fel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Greps den sjätte juli

Martin Schibbye och Johan Persson greps i Ogaden, Etiopien den sjätte juli efter att ha tagit sig in i landet från Somalia.

De har suttit frihetsberövade sedan dess och senare flyttats från häktet till ett fängelse.

I september avslöjade ett brev som journalisterna skickat till vänner att de åkt till landet för att granska företaget Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil) - där utrikesminister Carl Bildt tidigare satt i styrelsen.

STOCKHOLM / ADDIS ABEBA. De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sitter fängslade i Etiopien sedan de tagit sig in i landet för att granska Lundinkoncernens affärer. Nu kommenterar Lukas Lundin, styrelseordförande i Lundin Mining, händelserna i en intervju med Veckans Affärer.

– Ta dig in i USA utan tillstånd så får du se vad som händer. Du skulle få sitta i fängelse i tjugo år – utan någon rättegång, säger oljemiljardären som menar att svenskarna gjort fel.

Samtidigt säger Lundin att det i framtiden inte kommer att vara aktuellt med ex-politiker i koncernens olika styrelser efter den uppståndelse som blivit kring utrikesminister Carl Bildts tidigare engagemang i Lundin Petroleum. Lukas Lundin tycker det är besvärligt för koncernen att det blivit en politisk fråga.

"Det är inget jättebra fängelse"

I Etiopiens huvudstad sitter Martin Schibbye och Johan Persson nu fängslade i väntan på att rättegången mot dem återupptas den 1 november.

– Det är inget jättebra fängelse, sämre än det tidigare. De sover ganska många i samma rum till exempel men de (svenskarna) är vid gott mod, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Svensk ambassadpersonal har tillåtits besöka journalisterna en gång i veckan hittills, något som kommer att fortsätta fram till att rättegången återupptas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela