Onsdag 4 Aug
Stockholm

"Fula tjejer" fick för många röster - plockades bort i Gymgrossistens tävling

Kundtjänsten meddelade rakt ut att "flashback röstat på de fulaste tjejerna och försökt sabotera tävlingen".
1 av 3
Kundtjänsten meddelade rakt ut att "flashback röstat på de fulaste tjejerna och försökt sabotera tävlingen". Foto:
En graf från Flashback som visar på ställningen i tävlingen innan vissa plockades bort. Den blåa linjen högst upp representerar Anna.
2 av 3
En graf från Flashback som visar på ställningen i tävlingen innan vissa plockades bort. Den blåa linjen högst upp representerar Anna. Foto: Grafik av användaren "knajp" på Flashback
Gymgrossisten står tillsammans med BMR Sports Nutrition bakom tävlingen där de plockat bort flera kandidater för att "de fulaste tjejerna" fått för många röster.
3 av 3
Gymgrossisten står tillsammans med BMR Sports Nutrition bakom tävlingen där de plockat bort flera kandidater för att "de fulaste tjejerna" fått för många röster. Foto: Faksimil från Gymgrossisten.com

Kosttillskottsbolaget Gymgrossisten misstänks ha manipulerat en skönhetstävling för att "de fulaste tjejerna" fick för många röster.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Har med egen modell

"De fulaste tjejerna" plockades bort, men kvar i tävlingen finns ännu en av modellerna som både finns med på Gymgrossistens förstasida i en annons och som är hemsidesbild på företagets Facebookgrupp. Samma bild som används där används också som förstabild i hennes tävlingsbidrag.

- Vi kan inte stoppa tävlande. Vill tjejerna vara med, så får dem det. säger Fredrik Bengtsson.

Bengtsson hävdar vidare att det pågår en "smutskastningskampanj" mot Gymgrossisten och att "troll" på flashback röstade på tjejer de själv inte tyckte vara attraktiva. Enligt Bengtsson är det detta som kundtjänst syftar på när de nämner "fula tjejer".

Vinsterna i tävlingen

- Kontrakt med BMR i ett år

- Tiodagarsresa till Los Angeles med diverse fotograferingar under våren 2012

- Kläder för 6 000 kronor

Det totala värdet på priserna är 200 000 kronor. Gymgrossisten Sweden AB omsatte cirka 284 miljoner kronor förra året.

STOCKHOLM. Modelltävlingen som skulle vara till för alla visade sig inte alls vara det.

Den 15 oktober startade en modelltävling på Gymgrossistens hemsida. Tillsammans med företaget BMR Sports Nutrition ville kosttillskottsbolaget hitta nästa stora fitnessmodell. Tävlingen går ut på att tjejerna lägger upp bilder på sig själva, sedan får Gymgrossistens medlemmar rösta fram 20 tjejer som går vidare till final. Denna final hålls på Fitnessfestivalen i Göteborg.

"OBS!!! Ingen tidigare erfarenhet inom modell yrket krävs. Alla tjejer är välkomna. Vi tror på dig!!", skriver BMR på sin hemsida.

Det visade sig dock vara en lögn.

Favoriten hånades - plockade sedan bort kontot

Dagen efter att tävlingen inletts startades en tråd på Flashback där skribenten uppmanade forumläsarna att gå in och rösta på en tjej. Det dröjde inte länge innan andra användare skrev att de också gärna ser Anna, som egentligen heter något annat, vinna i stället för "de andra plastiga tjejerna".

Inom loppet av några timmar återfanns Anna på topplistan. På grund av detta får Flashbacks favorit utstå hån från sina medtävlare. Många med anknytning till utvikningssajten Scandalbeauties. När det stormade som mest valde Anna att tillfälligt ta bort profilen.

Gymgrossistens marknadsansvarige, Lars Svensson, ringde upp Anna och undrade hur hon ville göra med sitt konto.

– Men jag blev faktiskt lite ledsen på honom. När jag funderade på om jag skulle lägga ner min profil eller inte berättade han för mig att jag, innan flashback, bara hade en röst. Sen sa han att det trots allt fanns riktiga modeller med i tävlingen, säger Anna till Nyheter24 och fortsätter:

– Det tolkar jag som att han inte trodde att jag kunde vinna utan flashback.

I tävlingsbestämmelserna har företaget skrivit att de förbehåller sig rätten att utan förvarning diskvalificera tävlande om det upptäcks att någon fuskat.

På CDON Group, som äger Gymgrossisten, säger man att Anna själv ville ut ur tävlingen.

– Vi tog kontakt med henne efter att hon, med alla sina kontaktuppgifter, hängts ut av flashback. Hon valde själv att gå ur tävlingen. Vi vill inte censurera nånting, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på CDON Group, till Nyheter24.

Kundtjänsten: "De röstar på de 'fulaste tjejerna'"

En Flashbackanvändare vände sig till företagets kundtjänst och beklagade sig över att flera tjejer plockats bort ur tävlingen. Svaret blev följande:

"Vi har gjort detta eftersom det finns olika forum på bland annat flashback som röstar på de fulaste tjejerna och försöker sabotera tävlingen", skrev kundtjänsten i en chatt, som återfinns bland artikelbilderna.

– Om det stämmer är det skandal. Om kommentaren stämmer är det ingenting vi vill förknippas med, säger Fredrik Bengtsson.

I forumtråden framgår att användarna vill att tjejen vinner tack vare sitt utseende - inte som ett hån eller ett skämt. Senare i chatten ber kundtjänstmedarbetaren, när frågeställaren tar upp det på nytt, om ursäkt för användningen av uttrycket "fula tjejer", men reaktionerna på företagets svar lät ändå inte vänta på sig.

"Nu bojkottar jag Gymgrossisten för all framtid", skrev en användare på Flashback.

Företagen svåra att fälla - och att få tag på

Det är svårt att få företagen bakom modelltävlingen fällda eftersom de gjort sig själva fria att utesluta vilka tävlande de vill, trots att det står att "alla är välkomna".

– Utifrån dina uppgifter finns det ingen myndighet som ansvarar för detta. Man skulle kunna stämma företag genom civilrätten, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket, till Nyheter24.

På CDON Group hävdar man att tävlingen haft stora problem med bland annat röstningsrobotar och att det är därför som många av tjejerna plockades bort.

– Vi vill ha en ren och schysst tävling, men tyvärr har det förekommit väldigt mycket fusk. Bland annat genom användandet av robotar, säger Fredrik Bengtsson.

Nyheter24 har sökt Gymgrossistens vd Therése Hillman, marknadschefen Lars Svensson och BMR:s vd Binais Begovic upprepade gånger. De har konsekvent under flera dagar hänvisat till att de sitter i möte och inte har tid att kommentera.

Kommentera
Kopiera länk
Dela