Norska ungdomar under en protest utanför den amerikanska ambassaden i Oslo.
1 av 3
Norska ungdomar under en protest utanför den amerikanska ambassaden i Oslo. - Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
Den här veckans utfrågningar avgör om regeringsrepresentanter ska krävas på svar inom kort.
2 av 3
Den här veckans utfrågningar avgör om regeringsrepresentanter ska krävas på svar inom kort. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Den amerikanska ambassaden övervakade svenska medborgare som rörde sig utanför deras lokaler. Nu fortsätter KU:s utfrågningar för att granska regeringens agerande.
3 av 3
Den amerikanska ambassaden övervakade svenska medborgare som rörde sig utanför deras lokaler. Nu fortsätter KU:s utfrågningar för att granska regeringens agerande. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Säpo frågas ut om USA-spionage - regeringen näst på tur?

Den amerikanska ambassaden kartlade svenska medborgare. Nu fortsätter KU sina utfrågningar i ärendet och snart avgörs det om regeringen krävs på svar.


Amerikansk övervakning av svenskar

Det var hösten 2010 som det först avslöjades att norska medborgare övervakats av den amerikanska ambassaden där. Senare kom uppgifter om samma sak även i Danmark och Sverige.

Beatrice Ask bekräftade i samband med detta att USA:s ambassad i Stockholm övervakat och kartlagt personer och bilar som rört sig utanför deras lokaler.

Säkerhetspolisen inledde en utredning om det eventuella spionaget kort därefter. Kort därefter avslöjades det att den socialdemokratiska regeringen vetat om spiongruppen Surveillance Detection Unit redan 2002.

STOCKHOLM. På torsdagen genomförs två utfrågningar av konstitutionsutskottet i riksdagen, bakom stängda dörrar. Dessa är en del i en pågående KU-granskning av regeringens agerande i samband med att amerikanska ambassaden övervakat svenska medborgare.

Några regeringsrepresentanter har dock ej frågats ut ännu, men besked om detta kan komma i nästa vecka.

– Det kan bli fråga om det. KU har valt att avvakta resultatet av dessa utfrågningar men det lär bli en diskussion i nästa vecka, säger Peder Nielsen, biträdande kanslichef på konstitutionsutskottet, till Nyheter24.

I så fall rör det sig antagligen om justitieminister Beatrice Ask (M), som varit den som tidigare kommenterat USA:s förehavanden. Övervakningen tros dock ha pågått sedan 2002, vilket innebär att det i slutändan är den dåvarande socialdemokratiska regeringen som kan krävas på svar.

Polisen, Säpo och UD

Redan på tisdagen hölls utfrågningar med representanter från polisen och under torsdagen fortsätter det med Säkerhetspolisen och två tidigare medarbetare på utrikesdepartementet.

– Att det är just dessa personer och organisationer har att göra med att vi tror att de skulle kunna komma med intressanta upplysningar för granskningen, säger Nielsen.

KU:s granskning inleddes med anledning att både Lars Ohly (V) och Maria Ferm (MP) anmälde händelsen 2010.

– Jag hoppas att vi får rätsida på vem som bär ansvaret och vad som faktiskt hänt. Det har varit svårt att få direkta svar om det under hela den här processen, säger Ferm till Nyheter24.

Resultatet av granskningen kommer att redovisas med ett betänkande som enligt Peder Nielsen är klart tidigast i december men som kan ta ytterligare tid.

/
KU
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.