Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Billström är en utvisningsminister"

- 18/11/2011, 15:15 -
MP:s Maria Ferm också nöjd med uppgörelsen.
1 av 3

MP:s Maria Ferm också nöjd med uppgörelsen.

Kalle Larsson på Flyktingbloggen är dock inte lika nöjd och tycker att Billström borde kallas sig för "utvisningsminister.
2 av 3

Kalle Larsson på Flyktingbloggen är dock inte lika nöjd och tycker att Billström borde kallas sig för "utvisningsminister.

Mats Andersson / SCANPIX /

Tobias Billström är nöjd med regeringens uppgörelse med Miljöpartiet.
3 av 3

Tobias Billström är nöjd med regeringens uppgörelse med Miljöpartiet.

Patrick Sörquist / SCANPIX

"Han har gjort det här till sitt signum. Och om han är nöjd med det här är det något fel på den."

STOCKHOLM. Regeringen med migrationsministern Tobias Billström (M) i spetsen har tillsammans med Miljöpartiet kommit överens i en ny asyluppgörelse. Den går bland annat ut på att asylsökande som fått avslag ska hållas i förvar i högst två månader innan avvisning. Vid synnerliga skäl ska tre månader gälla, vilket är tre månader mindre än den maxgräns som EU satt. Och samarbetar inte personen ska tolv månader gälla. Just nu finns det dock inga gränser för hur länge de får sitta.

– Visst är det bra att man inför tidsgränser men de är för långa. Jag är orolig för att den långa tidsmarginalen på tolv månader kommer att användas i alla fall, säger Kalle Larsson, redaktör på Flyktingbloggen, till Nyheter24.

Till Sveriges Radio hävdar både Billström och Maria Ferm (MP) att de nu är nöjda med den nya uppgörelsen. Något som inte direkt förvånar Kalle Larsson då migrationsministern gjort sig känd för sin hårda politik.

– Tobias Billström är "utvisningsminister" inte migrationsminister. Han har gjort det här till sitt signum. Och om han är nöjd med det här är det något fel på den, säger Kalle Larsson.

Kalle Larsson har tidigare suttit som riksdagsledamot för Vänsterpartiet men i det här fallet är han tydlig med att påpeka att han uttalar sig som redaktör för Flyktingbloggen. Även fast han tycker att den nya uppgörelsen är bra på ett sätt riktar han fortfarande hård kritik på ytterligare en punkt. Om en person som exempelvis ska avvisas inte lämnar landet inom utsatt tid drabbas hon av ett förbud att resa tillbaka till Sverige och Schengenområdet under ett år.

– Det är helt orimligt enligt min uppfattning. En person som bedöms sakna asylskäl i dag kan mycket väl ha fått sådana redan om några veckor eller månader - det händer mycket på så pass lång tid. Men med den här regeln är han eller hon då förhindrad att komma tillbaka till Sverige för att söka asyl. Orimligt.

Madelaine Seidlitz arbetar som jurist för människorättsorganisationen Amnesty med inriktning på bland annat asylfrågor. Hon håller med Kalle Larsson och delar hans farhågor om att man kommer använda den långa tidsmarginalen på 12 månader i många asylfall. Samtidigt som hon än så länge inte har hunnit läsa igenom den lagrådsremiss som MP och regeringen enats om riktar hon ändå kritik mot migrationsminister Billström. Hon vill dock inte inte kalla honom "utvisningsminister".

– Tidigare i veckan på ett seminarium om mänskliga rättigheter säger han svepande att alla romer som kommer från Serbien, bara kommer hit av sociala skäl och att deras ansökningar är uppenbart ogrundade. Att uttrycka sig så svepande är stötande och synnerhet mot den gruppen som måste vara Europas mest utsatta, säger Madelaine Seidlitz till Nyheter24.