Hårdare krav med nya skolkregler.
Hårdare krav med nya skolkregler. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Fler elever kan bli av med studiebidraget

Efter årsskiftet kan fler gymnasieelever bli av med studiemedlet då skolkreglerna ändras.


Tidigare har en elev kunnat vara borta i sammanlagt en månad innan skolan ska rapportera in frånvaron. Efter årsskiftet kommer det räcka med några timmar.

Enligt CSN, Centrala studiestödsnämnden, kan de börja dra in på studiemedlet - som i dag ligger på 1050 kronor i månaden - om eleven skolkar för mycket.

– För vår del så tror jag att det säkert blir fler rapporteringar. Det är också, åtminstone initialt, en av idéerna med det hela. Det kan också bli så att det blir fler elever som blir av med sin studiehjälp, men vår förhoppning är ju att vi ska kunna komma in tidigare och ändra ett beteende kring enskilda elever, säger Christina Gellerbrant Hagberg, generaldirektör vid CSN, till Sveriges Radio.

I fjol blev drygt 16 000 elever av med pengar på grund av otillåten frånvaro. Men i och med de nya gränserna lär den siffran öka.

Bakgrunden till ändringen är att CSN den senaste tiden fått rätt mot flera elever som klagat  till Överklagandenämnden för Studiestöd.

– Då handlar det alltså om ifall det är mer än enstaka timmar under en månad, och att det också är upprepat. Då bedömer man det som skolk och det kan då läggas till grund för att man blir av med studiehjälpen, säger Christina Gellerbrant Hagberg.

Det är sedan upp till skolan att göra bedömningen om det är upprepat skolk. Men det tror inte Christina Gellerbrant blir några problem. Hon hoppas i stället på att skolledare över hela landet kommer att prata med varandra och att arbetet kommer utveckla sig snabbt.

/
CSN
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!