Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

JK: Inhemsk trafik bör avlyssnas

Nyheter | 04/03/2009 01:29

"Den personliga integriteten måste kanske maka på sig i vissa angelägna fall."

SVERIGE. Hittills har den omdebatterade lagen om signalspaning - FRA-lagen - bara gällt utländsk trafik. Inhemsk trafik har man fått låta bli. Men detta är något som Justitiekanslern, JK, vill att man ska se över.

Justitiekanslern är en myndighet som bland annat ska skydda medborgarens personliga integritet mot myndigheterna. Och nuvarande justitiekansler Göran Lambertz har gjort sig känd som en försvarare av den personliga integriteten. Bland annat har Lambertz invänt mot kameraövervakning och övervåld från polisen.

Göran Lambertz menar att den nuvarande FRA-lagen, som exkluderar inhemsk trafikavlyssning, kan resultera i att man "tappar bort viktiga försvarsunderrättelser som behövs i skyddet av landet."

Han understryker att dock att detta skulle kunna vara acceptabelt för att skydda den personliga integriteten. Men, Lambertz tror ändå att det finns vissa fall som är tillräckligt viktiga för att man måste se över lagen igen. Detta skriver han i sitt remissvar på regeringens förslag om kompletteringar av signalspaningslagen, enligt Riksdag & Departement.

Skrivet av: