FRA-positiv ska övervaka FRA

Cecilia Wigström går före FRA-kritikern Camilla Lindberg.


Det blir trogna partigängare i riksdagen som kommer att ta emot önskelistor från myndigheter om vad Försvarets Radioanstalt, FRA, ska spana på. Nyheter24 kan avslöja att folkpartiet vägrar att nominera FRA-kritikern Camilla Lindberg (fp) till Signalspaningsnämnden för att i stället föreslå partilojala Cecilia Wigström (fp), riksdagsledamot från Göteborg.

Efter hård intern debatt inom allianspartierna, där flera ledamöter krävde stärkt integritetsskydd då FRA-lagen presenterats, gick partierna till slut med på att inrätta en särskild domstol som ska pröva inriktningen på FRA:s signalspaning. Tills dess ska Signalspaningsnämnden sköta den uppgiften.

Men det blir inga FRA-kritiker som får plats där. Camilla Lindberg, som var den enda borgerliga riksdagsledamot som röstade nej till FRA-lagen, vägras en plats - trots att hon fått flest nomineringar från folkpartiets riksdagsgrupp - och i stället får FRA-positiva Cecilia Wigström, också folkpartist, en ledamotsplats i nämnden, enligt Nyheter24:s källor.

I oktober petades Camilla Lindberg från sin ledamotsplats i riksdagens justitieutskott. Hon ersattes då av gruppledaren Johan Pehrson, som nu väljer att inte ge Lindberg platsen i Signalspaningsnämnden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.