Sverige stäms för FRA-lagen

Norges regering är skeptisk till att lagen inte kränker norrmännens privatliv.


Norska jurister menar att den kontroversiella FRA-lagen är en kränkning mot Norge, och drar Sverige inför domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Det är nästa stora bakslag för statsminister Fredrik Reinfeldt och försvarsminister Sten Tolgfors (m) i lobbyarbetet med lagen.

Det är den norska avdelningen av Internationella Juristkommissionen (ICJ) som stämmer Sverige, och vill få utrett vilka konsekvenser den svenska FRA-lagen får för norska medborgare i deras privatliv. I dag passerar stora delar av Norges kommunikation via internet, sms och telefon, till resten av världen, Sverige.

– Vi har ingen kontroll, och det är i princip en total övervakning av all vår kommunikation utanför Norge, säger Jon Wessel Aas, jurist på ICJ, till SVT Rapport.

Norges regering ser allvarligt på FRA-lagen, och vill få saken utredd.

–- Regeringens ståndpunkt är en djup skepsis. Och en förhoppning om att man kan försäkra att norska medborgare ska få sina personuppgifter skyddade, säger kommunikationsminister Signe Navarsete till SVT Rapport.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill avvakta domstolens utslag.

– Vi har vinnlagt oss om att integritetsförstärka lagen. Signalspaning har pågått under hela efterkrigstiden. Vi har förstärkt lagregleringen och integritetsskyddet som omgärdar detta, säger han till SVT Rapport.

Se SVT Rapports inslag nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp på attackrapporter

Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

2 timmar sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

3 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.