Söndag 14 Aug
Stockholm

Sverige stäms för FRA-lagen

Norges regering är skeptisk till att lagen inte kränker norrmännens privatliv.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Norska jurister menar att den kontroversiella FRA-lagen är en kränkning mot Norge, och drar Sverige inför domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Det är nästa stora bakslag för statsminister Fredrik Reinfeldt och försvarsminister Sten Tolgfors (m) i lobbyarbetet med lagen.

Det är den norska avdelningen av Internationella Juristkommissionen (ICJ) som stämmer Sverige, och vill få utrett vilka konsekvenser den svenska FRA-lagen får för norska medborgare i deras privatliv. I dag passerar stora delar av Norges kommunikation via internet, sms och telefon, till resten av världen, Sverige.

– Vi har ingen kontroll, och det är i princip en total övervakning av all vår kommunikation utanför Norge, säger Jon Wessel Aas, jurist på ICJ, till SVT Rapport.

Norges regering ser allvarligt på FRA-lagen, och vill få saken utredd.

–- Regeringens ståndpunkt är en djup skepsis. Och en förhoppning om att man kan försäkra att norska medborgare ska få sina personuppgifter skyddade, säger kommunikationsminister Signe Navarsete till SVT Rapport.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill avvakta domstolens utslag.

– Vi har vinnlagt oss om att integritetsförstärka lagen. Signalspaning har pågått under hela efterkrigstiden. Vi har förstärkt lagregleringen och integritetsskyddet som omgärdar detta, säger han till SVT Rapport.

Se SVT Rapports inslag nedan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.