Ek på valkampanj med Maud Olofsson i samband med EU-parlamentsvalet 2009.
1 av 2
Ek på valkampanj med Maud Olofsson i samband med EU-parlamentsvalet 2009. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Lena Ek är miljöminister och sitter med i en lobbygrupp som jobbat för mer kärnkraft. Nu ska hon lämna den, något hon trodde skedde automatiskt när hon lämnade EU-parlamentet.
2 av 2
Lena Ek är miljöminister och sitter med i en lobbygrupp som jobbat för mer kärnkraft. Nu ska hon lämna den, något hon trodde skedde automatiskt när hon lämnade EU-parlamentet.

Efter lobbyskandalen - vem kontrollerar statsråden?

Miljöministern sitter i en lobbygrupp som ska verka för mer kol- och kärnkraft. Kan man garantera att inte fler statsråd sitter i en liknande sits?


Statsrådens engagemang

På den lista av nuvarande och tidigare engagemang som finns hos regeringskansliet är det ganska blandat mellan olika ministrar. Till exempel har socialminister Göran Hägglund (KD) inga listade uppdrag, vare sig nuvarande eller tidigare. Utrikesminister Carl Bildt (M) har 17 tidigare uppdrag med på listan, däribland att han varit styrelseledamot i Lundin Petroleum, något som varit svårt att missa i rapporteringen.

STOCKHOLM. Att den relativt nytillträdda miljöministern Lena Ek (C) samtidigt sitter som vice ordförande i en lobbygrupp för kol- och kärnkraft fick många att reagera. Nu ifrågasätts det hur väl nya som gamla statsråd kontrolleras och om man egentligen kan vänta sig att det inte dyker upp fler liknande avslöjanden.

Det är på regeringskansliet som kontrollerna genomförs av statsråden. Till att börja med är det dock grundlagen som sätter gränserna, närmare bestämt enligt regeringsformens sjätte kapitel, andra paragrafen:

"Ett statsråd får inte inneha någon anställning. Han eller hon får inte heller inneha något uppdrag eller utöva någon verksamhet som kan rubba förtroendet för honom eller henne. Lag (2010:1408)".

Redovisar tidigare engagemang - på egen hand

Det finns dock även ett antal interna rutiner för att motverka att jävsituationer uppstår. Vissa av dessa är dock uppsatta av politikerna själva.

– Statsråden har kommit överens om att redovisa tidigare engagemang till statsrådsberedningens rättschef, säger Malin Moodh, pressinformatör på regeringskansliet, till Nyheter24 och fortsätter:

– Sedan bedöms det från fall till fall om det, utifrån våra listor, kan rubba förtroendet.

Även listor på statsrådens "finansiella instrument" finns att tillgå liksom i vissa fall närståendes aktieinnehav exempelvis. Prövningarna övervakas av expeditionschefen på respektive departement.

Det var i helgen som Svenska Dagbladet avslöjade att Lena Ek (C) under sin tid som EU-parlamentariker suttit som vice ordförande i en lobbygrupp för kol- och kärnkraft. När hon slutat i parlamentet trodde hon att hon automatiskt skulle lämna gruppen men hon sitter trots det ändå kvar, vilket framgår av gruppens hemsida.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så många svenskar saknar en nära vän

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Stockholm

"Polis och räddningstjänst kallas till Linnègatan på Östermalm med anledning av brand i en lastbil.", skriver polisen på sin hemsida.

General Motors lyfter vinstprognos

Amerikanska fordonsjätten General Motors gjorde ett starkt första kvartal och ledningen lyfter nu vinstprognosen för helåret med 500 miljoner dollar.

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

En sydkoreansk man har dömts till 14 månaders fängelse för att ha tagit livet av ett 70-tal katter.