Sverigedemokraterna har kontaktat Annika Rydh och bett henne att vara mer försiktig med sina uttalande.
Sverigedemokraterna har kontaktat Annika Rydh och bett henne att vara mer försiktig med sina uttalande. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

SD-kvinnan: "Man får tydligen inte säga negress heller"

Sverigedemokraten Annika Rydh kommer fortsätta att använda ordet "neger" men bara i privata sammanhang.


"Vi har ju yttrandefrihet"

Kommunpolitikern Annika Rydh (SD) menar att hon känner en massa människor som inte skulle reagera på att någon använder ordet neger. Men själv känner hon inga färgade.

– Nej, jag känner inte några negrer, det finns inte så många här i vår trakt, förklarar Annika Rydh, enligt Smålandsposten.

Hon hävdar att det är sammanhanget som ska avgöra om det är okej att säga neger eller inte. Hon menar att diskussionen gällande vad som är okej att säga eller inte, har gått till överdrift.

– Det har gått troll i det här och snart får man inte säga något alls. Vi har ju trots allt yttrandefrihet.

ÄLMHULT. SD-politikern Annika Rydh har blivit hotad via telefon och blivit kallad för både könsord och gris av personer på Facebook. Det var i måndags som Sverigedemokraten uppmärksammades för att hon inte tyckte att "neger" är ett skällsord.

– Vad jag har förstått får man inte säga negress heller. För mig är det en vacker kvinna. Jag känner inte att läget är så allvarligt att man kan tycka att det är en allvarlig sak. Men folk har uppenbarligen tagit illa vid sig, säger Annika Rydh till Nyheter24.

Vad har hänt efter det här uppmärksammades i media?

– Jag har blivit hotad och kallad det ena och det andra. Både på Facebook och på telefon. Det är personliga påhopp där de säger att jag är rasist och ett fet arsel. Sedan var det någon som inte kunde stava som skrev "ditt fetta helvete" Jag vet inte om det betyder att jag är fet eller en fitta.

Hur kändes det?

– Det känns ju inte roligt naturligtvis.

Det var i ett inlägg på Facebook som Annika Rydh menar att det är hur ordet används som är det viktiga: "Det ska ju inte vara ett skällsord att bli kallad neger. Det finns ju den röda rasen, den gula rasen och jag är ju av ett vitt ursprung. En neger är en neger, inget nedsättande."

Efter uttalandet ringde Nyheter24 upp Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen som tog henne delvis i försvar. Samtidigt hävdar han att det inte behöver ligga någon negativ värdering i att använda ordet, och att det handlar om hur människor väljer att uppfatta det.

– Traditionellt i Sverige så är neger en färg. Det är ju i USA som ordet har en annan betydelse, sa Martin Kinnunen till Nyheter24.

Annika Rydh berättar att presschefen kontaktat henne via mejl för att höra hennes version.

– Han ville klargöra vad som hänt och att man ska vara försiktig med hur man uttryckt sig.

Har du lärt dig något av det här?

– Ja, definitivt har jag lärt mig att man inte får säga vad man vill här i livet.

Kommer du fortsätta att säga "neger"?

– Nej, inte i offentliga sammanhang.

I icke-offentliga sammanhang då?

– Ja, privat om andra gör det kommer jag naturligtvis göra det, säger Annika Rydh till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.