Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-kvinnan: "Man får tydligen inte säga negress heller"

- 30/11/2011, 11:25 -
Sverigedemokraterna har kontaktat Annika Rydh och bett henne att vara mer försiktig med sina uttalande.

Sverigedemokraterna har kontaktat Annika Rydh och bett henne att vara mer försiktig med sina uttalande.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Sverigedemokraten Annika Rydh kommer fortsätta att använda ordet "neger" men bara i privata sammanhang.

ÄLMHULT. SD-politikern Annika Rydh har blivit hotad via telefon och blivit kallad för både könsord och gris av personer på Facebook. Det var i måndags som Sverigedemokraten uppmärksammades för att hon inte tyckte att "neger" är ett skällsord.

– Vad jag har förstått får man inte säga negress heller. För mig är det en vacker kvinna. Jag känner inte att läget är så allvarligt att man kan tycka att det är en allvarlig sak. Men folk har uppenbarligen tagit illa vid sig, säger Annika Rydh till Nyheter24.

Vad har hänt efter det här uppmärksammades i media?

– Jag har blivit hotad och kallad det ena och det andra. Både på Facebook och på telefon. Det är personliga påhopp där de säger att jag är rasist och ett fet arsel. Sedan var det någon som inte kunde stava som skrev "ditt fetta helvete" Jag vet inte om det betyder att jag är fet eller en fitta.

Hur kändes det?

– Det känns ju inte roligt naturligtvis.

Det var i ett inlägg på Facebook som Annika Rydh menar att det är hur ordet används som är det viktiga: "Det ska ju inte vara ett skällsord att bli kallad neger. Det finns ju den röda rasen, den gula rasen och jag är ju av ett vitt ursprung. En neger är en neger, inget nedsättande."

Efter uttalandet ringde Nyheter24 upp Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen som tog henne delvis i försvar. Samtidigt hävdar han att det inte behöver ligga någon negativ värdering i att använda ordet, och att det handlar om hur människor väljer att uppfatta det.

– Traditionellt i Sverige så är neger en färg. Det är ju i USA som ordet har en annan betydelse, sa Martin Kinnunen till Nyheter24.

Annika Rydh berättar att presschefen kontaktat henne via mejl för att höra hennes version.

– Han ville klargöra vad som hänt och att man ska vara försiktig med hur man uttryckt sig.

Har du lärt dig något av det här?

– Ja, definitivt har jag lärt mig att man inte får säga vad man vill här i livet.

Kommer du fortsätta att säga "neger"?

– Nej, inte i offentliga sammanhang.

I icke-offentliga sammanhang då?

– Ja, privat om andra gör det kommer jag naturligtvis göra det, säger Annika Rydh till Nyheter24.