Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

M öppnar för bidragsredovisning - men flyttar fokus till lotterier

- 01/12/2011, 16:00 -
Beatrice Ask har KU-anmälts efter att hon ansetts ha ljugit om stöd från organisationer till Moderaterna.
1 av 2

Beatrice Ask har KU-anmälts efter att hon ansetts ha ljugit om stöd från organisationer till Moderaterna.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Partisekreterare Sofia Arkelsten öppnar för lagstiftning om partibidragen igen.
2 av 2

Partisekreterare Sofia Arkelsten öppnar för lagstiftning om partibidragen igen.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Sofia Arkelsten och Moderaterna har svängt igen - men vad är det egentligen de vill lagstifta om?

STOCKHOLM. Redovisa bidragen - inte redovisa bidragen - redovisa bidragen igen. Onsdagens debattartikel på SvD Brännpunkt från Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten innebär att partiet svängt ytterligare en gång och nu öppnar för en lagstiftning om partibidrag.

"För Moderaterna är öppenhet i frågan avgörande", skriver hon. Frågan är dock vad partiet menar med öppenhet - i artikeln finns ingen tydlighet om vad det är man vill lagstifta om.

Arkelsten har inte gått att nå för någon kommentar men Moderaternas presschef Johan Elmberg menar att man nu lyssnat på folkets oro.

– Vårt ställningstagande för lagstiftning är resultatet av en process där vi har lyssnat på människor när de uttrycker oro för risker för otillbörlig påverkan. Lagstiftning och bred öppenhet kring partifinansiering är ett sätt att skingra denna oro, säger han till Nyheter24.

"Inte ropa hej förrän Arkelsten hoppat över bäcken"

Eric Sundström, chefredaktör för den vänsterorienterade nyhetssajten Dagens Arena och initiativtagare till sajten partibidrag.se, är dock än så länge skeptisk.

– Jag anser att vi inte kan ropa hej förrän Arkelsten hoppat över lagstiftningsbäcken, säger han till Nyheter24.

Han betonar att det självklart skulle vara bra om Moderaterna nu är för en lagstiftning om att stöd till partierna ska redovisas öppet.

Det råder än så länge en otydlighet om vad det egentligen är som partierna i allmänhet och Moderaterna i synnerhet vill lagstifta om.

Vill ni lagstifta om att alla former av partibidrag ska redovisas?

– I arbetet med en ny lagstiftning bör partiernas samtliga finansieringsformer ses över. Det finns flera faktorer som ska beaktas i en sådan lagstiftningsprocess; som principer om frivillighet, integritet och respekt för valhemligheten, säger Johan Elmberg.

Vill att M ska redovisa gamla bidrag

Dagens Arenas chefredaktör Eric Sundström skulle gärna se att även tidigare oklarheter redovisas för att kunna visa att man från partiernas sida även tidigare inte tagit emot pengar från exempelvis företag.

– Det snyggaste vore att redovisa även gamla donationer. Det vore intressant för den svenska politiken men jag tror inte jag får se någon sådan lista, säger han.

Flyttar fokus till S-arrangerade lotterier

I Sofia Arkelstens debattartikel tas en hel del upp om lotterier som Socialdemokraterna arrangerar och tjänar pengar på, något som Moderaterna också tidigare tagit upp.

– Det är problematiskt att på en hårt reglerad spelmarknad har politiska partier möjligheter att bli rika på att människor spelar mer, säger Johan Elmberg.

Från socialdemokratiskt håll frågar man sig dock vad detta har att göra med öppenheten. Sven-Erik Österbergs pressekreterare Jenny Engdahl påpekar för Nyheter24 att partiet hela tiden redovisat intäkterna från det så kallade A-lotteriet.