Carolinrättegång närmar sig slutet

Rättegången om mordet på Carolin Stenvall avslutas under dagen.


Rättegången om mordet på Carolin Stenvall utanför Gällivare i höstas avslutas på torsdagen. Mycket talar för att den åtalade 51-åringen kommer att fällas för mord.

Två vittnen ska höras på torsdagsförmiddagen innan det är dags för rätten att gå igenom 51-åringens personliga förhållanden och resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen.

När det är klart ska åklagarna först hålla sitt slutanföranden och därefter försvarsadvokaten.

– Jag kommer inte att prata längre än nödvändigt, kanske en halv timme, säger advokat Leif Gustafsson till TT.

Troligen livstids fängelse

Parternas inställningar är solklara. Åklagarna kommer med stor sannolikhet att hävda att de kunnat styrka åtalet mot 51-åringen och kräva att han ska dömas för mord, troligen till livstids fängelse.

Advokat Leif Gustafsson kommer för sin klients del att säga att åtalet för mord inte kunnat styrkas utan hävda att mannen bara kan dömas för det han erkänt, nämligen vållande till annans död och brott mot griftefrid. Därmed skulle också straffet bli avsevärt mildare än livstids fängelse.

Det första vittnet på torsdagen är en man som dagen efter händelserna den 12 september 2008 såg en stor blodpöl på 58:ans rastplats sex mil söder om Gällivare. Det var på den platsen som 51-åringen erkänt att han skjutit Stenvall.

Det andra vittnet, som kallats till rätten av advokaten, ska berätta om att han sett den kvinnans bil på rastplatsen Stenbron, det vill säga den plats där allt började.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!