Göran Persson har förhoppningar om nyval.
Göran Persson har förhoppningar om nyval. - Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Göran Persson: "S kan ta över makten redan innan valet 2014"

Tror att oppositionen kan tvinga fram en situation där nyval är det enda alternativet.


Göran Perssons valresultat som partiledare

Göran Persson tillträdde som partiledare för Socialdemokraterna 1996 och avgick 2007. Han var innan han blev statsminister såväl skolminister som finansminister.

Valresultaten för Socialdemokraterna med Persson som partiledare:

1998: 36,39 procent

2002: 39,9 procent

2006: 34,99 procent

I en intervju med tidningen Folkets ledarsida pratar den tidigare partiledaren och socialdemokratiske statsministern Göran Persson om den kris hans parti befinner sig i. Han passar också på att rikta skarp kritik mot den sittande regeringen, som han menar håller på att "fullständigt slå sönder" tryggheten i vardagen.

- Det finns en oförmåga att angripa det som jag tycker är svåruthärdligt att se, nämligen att människor som har råkat illa ut också ska bli fattiga, säger Persson till Folket.

Samtidigt konstaterar Göran Persson att hans eget parti Socialdemokraterna inte mår bra och att många inom partiet mår dåligt av krisläget. Men han tror trots det att Socialdemokraterna kan vinna valet 2014 - och öppnar till och med för ett maktövertagande innan det ordinarie valet.

- Man ska inte glömma bort att vi har en minoritetsregering idag som stödjer sig på ett parti som ingen egentligen vill samarbeta med. Jag kan inte minnas när vi senast hade en sådan svag regering. Vi får gå tillbaka till Bildts regering 91-94. En ordnad och stark opposition skulle mycket väl kunna skapa ett läge som är av det slaget att vi får ett val tidigare än 2014, säger Persson till Folket.

Att Göran Persson tror Socialdemokraterna kan ta över redan innan 2014 är överraskande. Men det är inte första gången han har låga tankar om Moderaterna:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.