Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Göran Persson: "S kan ta över makten redan innan valet 2014"

- 12/12/2011, 10:23 -
Göran Persson har förhoppningar om nyval.

Göran Persson har förhoppningar om nyval.

Jurek Holzer/Scanpix

Tror att oppositionen kan tvinga fram en situation där nyval är det enda alternativet.

I en intervju med tidningen Folkets ledarsida pratar den tidigare partiledaren och socialdemokratiske statsministern Göran Persson om den kris hans parti befinner sig i. Han passar också på att rikta skarp kritik mot den sittande regeringen, som han menar håller på att "fullständigt slå sönder" tryggheten i vardagen.

- Det finns en oförmåga att angripa det som jag tycker är svåruthärdligt att se, nämligen att människor som har råkat illa ut också ska bli fattiga, säger Persson till Folket.

Samtidigt konstaterar Göran Persson att hans eget parti Socialdemokraterna inte mår bra och att många inom partiet mår dåligt av krisläget. Men han tror trots det att Socialdemokraterna kan vinna valet 2014 - och öppnar till och med för ett maktövertagande innan det ordinarie valet.

- Man ska inte glömma bort att vi har en minoritetsregering idag som stödjer sig på ett parti som ingen egentligen vill samarbeta med. Jag kan inte minnas när vi senast hade en sådan svag regering. Vi får gå tillbaka till Bildts regering 91-94. En ordnad och stark opposition skulle mycket väl kunna skapa ett läge som är av det slaget att vi får ett val tidigare än 2014, säger Persson till Folket.

Att Göran Persson tror Socialdemokraterna kan ta över redan innan 2014 är överraskande. Men det är inte första gången han har låga tankar om Moderaterna: