Torsdag 6 Maj
Stockholm

Vaktförbundet om härvan: "En lokal händelse"

Åklagaren yrkar på fem respektive fyra års fängelse för de vaktchefer som står åtalade i härvan i Göteborg.
1 av 3
Åklagaren yrkar på fem respektive fyra års fängelse för de vaktchefer som står åtalade i härvan i Göteborg. Foto:
Ordningsvakternas riksförbund tror inte att en fällande dom kommer att påverka människors syn på vakter, till skillnad mot åklagaren.
2 av 3
Ordningsvakternas riksförbund tror inte att en fällande dom kommer att påverka människors syn på vakter, till skillnad mot åklagaren. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix
Nattklubben Nivå stängdes kort efter att härvan uppdagats.
3 av 3
Nattklubben Nivå stängdes kort efter att härvan uppdagats. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Ordningsvakternas riksförbund tror inte att utgången av vakthärvan i Göteborg får något genomslag, till skillnad mot åklagaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tolv står åtalade

Vakthärvan i Göteborg är en av de största. Totalt står tolv personer åtalade misstänkta för bland annat grov misshandel, misshandel, stöld och narkotikabrott.

Det handlar om två vaktchefer, sex ordningsvakter, tre entrévärdar och en restaurangchef i åldrarna 25-48 år.

Nyheter24 har tidigare avslöjat hur vakter på bland annat Push och Nivå ska ha använt hemliga internregler för att lura polisen i de fall där de anmälts för exempelvis misshandel. Åklagare Ann-Sofie Prahl har tidigare tagit upp avslöjandet i förhören men vakterna har nekat till allt.

En av de huvudmisstänkta är en 30-årig man som åtalas för tre fall av misshandel, två som bedöms som grova eftersom målsägande ska ha slagits efter att ha satts i handfängsel.

Den andre är en 32-årig vaktchef som står åtalad för bland annat grov misshandel och övergrepp i rättssak och som har kopplingar till Hells Angels.

GÖTEBORG. Tolv vakter, varav två huvudåtalade vaktchefer, och entrévärdar åtalas för flera fall av grov misshandel på krogarna Nivå och Push i den uppmärksammade vakthärvan.

Rättegången skulle ha avslutats på torsdagen, men enligt åklagare Ann-Sofie Prahl så har en punkt sparats tills på tisdag, på grund av ett sjukt vittne.

"Förtroendet för vakter är lågt som det är"

Men trots härvans storlek tror inte Ordningsvakternas riksförbund att en fällande dom skulle påverka människors syn på vakter.

– Förtroendet och statusen för "vakter" är lågt som det är, säger förbundets ordförande Frank Ingster-Gonda till Nyheter24 och fortsätter:

– Denna händelse verkar inte ha fått stor spridning generellt i Sverige vad gäller ordningsvakters anseende. Krogbesökare ser detta mer som en lokal händelse i Göteborg.

Men åklagare Ann-Sofe Prahl hoppas på att rättegången kan komma att påverka.

– Jag hoppas på det, oberoende hur utgången blir så hoppas jag att det här ger effekt inom krogbranschen, säger hon till Nyheter24.

Prahl yrkar på fem års fängelse för den ena vaktchefen och fyra år för den andra.

"Attraherar en viss typ av vakter"

Frank Ingster-Gonda menar att de problem som han upplever finns inom kåren, har sitt centrum kring "inneklubbarna" i storstäderna. Dels handlar det om berusade personer som "verkar sakna gränser för vad de är villiga att göra för att komma in", dels om vakterna själva.

– Dessa klubbar attraherar en viss typ av vakter som inte alltid är lämpliga för uppdraget, säger han.

Enligt åtalet mot Push/Nivå-vakterna ska det ha funnits ett hemligt rum under klubbarna där gäster misshandlades, ibland samtidigt som deras händer var bakbundna.

"Får aldrig tillfälle att förklara sig"

OvRF-ordföranden Frank Ingster-Gonda anser att synen på ordningsvakter i allmänhet är oförtjänt och att de aldrig får tillfälle att försvara sig när kritik kommer från medierna.

– Ordningsvakter har i princip obefintliga möjligheter att förklara sig eller bemöta kritik som sprids i ledare, kåserier och liknande journalistiskt material utan krav på sanning samt i bloggar och på diverse forum, säger han.

När det gäller entrévärdar (som han endast haft kontakt med när han själv tjänstgjort) menar OvRF-ordföranden dock att välkänt att det finns många som "bryter mot lag" och som är "otrevliga mot krogens gäster och förbipasserande".

Efter att härvan uppdagades bytte nattklubben Push vaktbolag medan Nivå stängdes kort efter. Push-chefen Victor Nyberg hälsar till Nyheter24 att uppmärksamheten kring vakträttegången "inte påverkat gästmässigt".

Kommentera
Kopiera länk
Dela