Tisdag 15 Jun
Stockholm

Pagrotsky: "Moderaterna har ingen trovärdighet"

Leif Pagrotsky till attack mot Moderaternas skattepolitik.
1 av 2
Leif Pagrotsky till attack mot Moderaternas skattepolitik. Foto: Jonas Ekströmer/AP/Scanpix
Anna Kinberg Batra tycker att klyftorna ska minska.
2 av 2
Anna Kinberg Batra tycker att klyftorna ska minska. Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

"Det här handlar om att de stora kapitalägarna är män. Vi fortsätter att satsa på de som tjänar minst."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Klyftorna ökar i Sverige. Och de har gjort så sedan 30 år tillbaka i tiden. Det slår en ny rapport fast från SNS - Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.

– Det framgår av rapporten att man måste se skillnad på kapital och lönekostnader. Det är kapitalinkomsterna som har gått upp och de finns bland de rika. Men tittar man på inkomst av tjänst är det minst skillnader. Det tycker jag är bra, säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra till Nyheter24.

Men Leif Pagrotsky, som arbetar med en större skatteöversyn för Socialdemokraterna, håller inte med. Han tycker att det är ett sämre samhälle med större klyftor och att det är en oroväckande utveckling som har skett de senaste åren.

– Om man konsekvent, i hundra år, för en politik där man tycker att skattesänkningar jämnar ut klyftorna så tycker jag inte att det är trovärdigt att säga att de inte vill ha klyftor i samhället, säger Leif Pagrotsky till Nyheter24.

Leif Pagrotsky tycker också att det är häpnadsväckande att skattedebatten den senaste tiden handlat om värnskatten som är den lilla skivan i skatteplattan.

– Skattedebattens fokus är för mig häpnadsväckande och speglar hur dagordning styrs av väldigt speciella värderingar.

Men enligt Anna Kinberg Batra har Sverige inte så stora klyftor om man jämför med resten av världen. Hon hävdar i stället att Sverige ligger i den absoluta toppen. Det som dock oroar henne är att det är kvinnorna som tjänar minst och är mest utsatta.

– Det här handlar om att de stora kapitalägarna är män. Vi fortsätter att satsa på de som tjänar minst, säger hon till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela