Måndag 14 Jun
Stockholm

Över 100 dagar i förvar - sen fick han glädjebeskedet

Ali hade gett upp hoppet om livet - men på fredagen fick han glädjebeskedet att han får uppehållstillstånd i Sverige.
Ali hade gett upp hoppet om livet - men på fredagen fick han glädjebeskedet att han får uppehållstillstånd i Sverige. Foto: Matilda Andersson / Nyheter24

Han skulle ha utvisats på söndag men på fredagen kom Ali Mansouris glädjebesked - han får uppehållstillstånd i Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kom till Sverige 2007

Ali Mansouri kom till Sverige som politisk flykting från Iran år 2007. Han har suttit på förvaret i Märsta sedan 19 augusti 2011. Nyheter24 träffade honom i mitten av november, i väntan på sitt tredje utvisningsförsök.

Första utvisningsförsöket gjordes den 26 augusti, det andra den 23 september 2011. Därefter kom ett beslut om förlängt förvarstagande. Den 9 november 2011 gjordes en ny asylprövning.

MÄRSTA. Efter att ha suttit i förvar i Märsta i över 100 dagar med ett utvisningshot hängande över sig fick Ali Mansouri, som Nyheter24 flera gånger rapporterat om, ett glädjebesked. Han får stanna i Sverige - han har fått uppehållstillstånd.

– Det känns fantastiskt, det här är en av de största framgångarna jag varit med om, säger Foujan RouzbehAsylrörelsen som varit hans kontaktperson, till Nyheter24.

Hon och de andra i rörelsen har under Alis tid i förvar försökt motbevisa Migrationsverkets argument för att utvisa honom. Enligt Rouzbeh har en del av bevisningen som använts varit de artiklar som skrivits om honom liksom interpellationer i riksdagen och annat.

"Större än man kan föreställa sig"

Nu har Ali Mansouri börjat packa väskan för att åka hem till Uppsala.

– För en person som gått igenom det han gjort är det är så mycket större än man kan föreställa sig. Nu behöver han inte oroa sig för att bli utvisad till Iran där han garanterat skulle ha torterats och dödats, säger Foujan Rouzbeh.

Ali och Ganna "nålar i en höstack"

Trots fredagens glädjebesked menar hon att fall som Alis eller 91-åriga Gannas bara för "nålar i höstacken" som kallas svensk migrationspolitik.

– Det finns så många papperslösa, asylsökande och gömda i det här landet som behöver hjälp, säger Rouzbeh.

När Nyheter24 träffade Ali Mansouri i november berättade han om ett av sina bästa minnen i livet, ett från Sverige.

– Det är från sommaren som gick. Jag och en kompis var på Gröna Lund och satt och pratade och drack öl. Så plötslig började folk skrika och vi märkte att något var på gång, sa han då om sekunderna precis när Bryan Adams gjorde entré på stora scenen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela