Lördag 21 Maj
Stockholm

Acta-avtalet klubbades i smyg - nu kommer skarp svensk kritik

Anna Troberg tycker att det är upprörande hur processen skötts över huvudet på de folkvalda parlamentarikerna.
1 av 3
Anna Troberg tycker att det är upprörande hur processen skötts över huvudet på de folkvalda parlamentarikerna. Foto: Michelle Dunbar
Eskil Erlandsson var med på mötet om jordbruk och fiske där även Acta-avtalet klubbades igenom.
2 av 3
Eskil Erlandsson var med på mötet om jordbruk och fiske där även Acta-avtalet klubbades igenom. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
EU-parlamentet i Strasbourg. Vilken makt har de folkvalda?
3 av 3
EU-parlamentet i Strasbourg. Vilken makt har de folkvalda?. Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Avtalet gällande piratkopiering och varumärkesförfalskning har kantats av hemlighetsmakeri. Nu har ministerrådet beslutat om Acta-avtalet - i smyg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Oklart exakt vad Acta innebär

Det är än så länge oklart vad Acta kommer att innebära. Så här beskrivs avtalet i det pressutskick som gjordes efter sammanträdet i förra veckan:

"Målet med Acta är att etablera ett internationellt ramverk för att förbättra tillämpningen av lagar om immaterialrätt och skapa förbättrad internationell standard för att agera mot storskaliga ingrepp på upphovsskyddat material."

STRASBOURG. Ministerrådet i EU klubbade i slutet av förra veckan igenom det omtalade Acta-avtalet, lite i skymundan under ett möte om jordbruk- och fiskefrågor. Från svenskt håll deltog därför jordbruksminister Eskil Erlandsson (C).

Det har länge varit oklart vad handelsavtalet Acta kommer att innebära men det har funnits farhågor om att det ska förändra klimatet på internet i kampen mot bland annat fildelning. Just osäkerheten och bristen på insyn har annars varit främsta föremål för kritiken.

Piratpartiets partiledare Anna Troberg tycker att processen är upprörande och menar att det är vanligt att det går till så här i EU.

– Det är en fullkomlig brist på transparens och öppenhet, säger hon till Nyheter24.

"Medborgarna har inte haft något att säga till om"

Hon får medhåll av riksdagsledamoten Karl Sigfrid (M), som tidigare kritiserat avtalet.

– Hela förhandlingarna har genomförts i hemlighet. Medborgarna har inte haft någon möjlighet att säga till om något eller följa diskussionerna, säger han till Nyheter24.

Tidigare skulle varje enskilt land ta ställning till avtalet men i enlighet med Lissabonfördraget är avtalet bindande för samtliga medlemsstater om det röstas igenom i EU.

Troberg vill inte spekulera i vad avtalet nu kan innebära men är oroad över att inte ens de folkvalda parlamentarikerna fått ta del av materialet.

– Däremot har ju andra aktörer från privata industrier fått det, det är klart att det blir problematiskt, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela