Måndag 21 Jun
Stockholm

KD: Billström får vara ärlig - det är han som stoppar vård

Caroline Szyber är konfunderad efter Billströms uttalande.
1 av 2
Caroline Szyber är konfunderad efter Billströms uttalande. Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX
Tobias Billström har inte tid att svara.
2 av 2
Tobias Billström har inte tid att svara. Foto: Ingvar Karmhed / SCANPIX

Splittringen inom alliansen allt tydligare när det gäller migrationspolitik och vård för papperslösa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
VÅRD FÖR PAPPERSLÖSA

Utredningen som kom i våras föreslår att papperslösa - mellan 10 000 och 30 000 i Sverige - bör få subventionerad sjukvård precis som alla andra i Sverige.

Tobias Billström har tidigare sagt att utredningens ekonomiska kalkyler inte håller. Billström har dock fått mothugg från allianskollegorna.

Också i andra ärenden går Billström på tvären med resten av alliansen. I frågan om utvisningen av till exempel 91-åriga Ganna, och liknande fall, står Moderaterna och Billström nästan ensamma emot den förändring av lagen som skulle göra det marginellt lättare för personer med ömmande tillstånd att få stanna.

På måndagen sa migrationsminister Tobias Billström (M) något överraskande till Sveriges Radio att den utredning om vård för papperslösa som kom i våras kan skickas ut på remiss så snart socialdepartementet är färdiga med sitt arbete, vilket alltså innebär att socialminister Göran Hägglund är den som ska hållas ansvarig för att inget händer.

Något som går stick i stäv med Hägglunds uttalande om att man bara väntar på Moderaterna.

Billströms uttalande får Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber att reagera med förvåning.

- Jag tycker att det är konstigt. Vi har som kutym att alla partier ska vara för att man skickar ut ett förslag på remiss och det är allmänt känt att Moderaterna sagt att de inte vill, säger hon till Nyheter24.

Vad ger det för bild av KD? Folk får kanske intrycket att ni driver frågan utåt men undviker att ta den i mål, att Hägglund struntar i det?

- Det är just det det gör och jag hoppas att om Billström sagt det här blir han inte upprörd när vi skickar ut den. Vi har tyckt att det är ett stort problem länge att Moderaterna - med Billström i spetsen - varit emot det här, säger Szyber och fortsätter:

- Han öppnar i så fall upp för att det är upp till departementen själva att skicka ut på remiss, när vi tidigare haft utgångspunkten att alla ska vara överens och det är uppenbart att Billström har ändrat det han säger jämfört med tidigare.

Menar du att han ljuger?

- Nej, det vill jag inte säga men jag förstår inte uttalandet. Varför ändrar han sig från att alla ska vara överens till att det är helt upp till KD? Det får man ju fråga honom hur han tänker. Jag hoppas att Göran tar upp det med honom för är det Billström som stoppar upp det får han vara ärlig med det.

Tobias Billströms pressekreterare Linda Norberg säger till Nyheter24 att frågan ”som vanligt bereds inom regeringskansliet” och att det som gäller fortfarande är att regeringen måste vara överens innan något skickas ut på remiss. Migrationsminister Billström själv har, eftersom det är mellandagar, inte tid att svara på Nyheter24:s frågor på tisdagen. Så om han anser att regeringen enats i frågan – och det som han sa till Ekot är upp till Hägglund och Socialdepartmentet nu – är oklart.

För de papperslösa i behov av vård är framtiden därmed fortsatt oviss. Samtliga allianspartier utom Moderaterna har dock tydligt tagit ställning för att förslaget bör skickas ut på remiss. Caroline Szyber säger att hon blir konfunderad av Billströms agerande.

- Hade vi vetat att det var upp till Socialdepartementet hade den skickats ut för ett halvår eller år sen för så dålig är inte utredningen. Hans uttalande är konstigt och jag blev väldigt konfunderad, konstaterar hon och fortsätter:

- Vi måste ju komma vidare nu.

Kommentera
Kopiera länk
Dela