Mikael Jansson (SD) vill införa militärpolis.
1 av 4
Mikael Jansson (SD) vill införa militärpolis. - Foto: Riksdagen
Riksdagsledamoten Mikael Jansson tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson  och partisekreteraren Björn Söder.
2 av 4
Riksdagsledamoten Mikael Jansson tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder. - Foto: Dan Hansson / SCANPIX
Jansson anser att militärpolisen ska ha större befogenheter än polisen.
3 av 4
Jansson anser att militärpolisen ska ha större befogenheter än polisen.
Vattenkanoner kan användas mot barn också, hävdar Mikael Jansson.
4 av 4
Vattenkanoner kan användas mot barn också, hävdar Mikael Jansson. - Foto: Aliosha Marquez/Ap

Upplopp i Rinkeby - Då vill SD kalla in militären

Publicerades: 3 Jan 2012, 10:42, Uppdaterades: 11 Jan 2012, 20:02

De senaste dagarnas upplopp i Hovsjö och Rinkeby ska slås ned med militärpolis, anser Jimmie Åkessons företrädare, som också är öppen för att militären ska kunna angripa barn med vattenkanoner.


Tar efter andra länder

Som Nyheter24 tidigare har rapporterat om har Mikael Jansson skrivit en motion om införandet av militärpolis i Sverige. SD-toppen tycker bland annat att andra länder som Italien, Portugal och Frankrike är bra exempel som Sverige ska ta efter.

Men enligt förste viceordförande i polisförbundet, Lars Bergman, är militärpolis ingen bra idé. Han syftar till diskussioner på europanivå, där bland annat polisfacket i Portugal som har militärpolis vill skilja sig helt från denna. Han anser att införa en militärpolis är att gå tillbaka till någon typ av militärdiktatur.

RINKEBY/HOVSJÖ. På måndagskvällen startade ett 50-tal ungdomar ett upplopp i Stockholmsförorten Rinkeby. Tolv polispatruller och en helikopter skickades till platsen men höll sig på avstånd från oroligheterna. I ett annat upplopp, under nyårsnatten i Södertäljestadsdelen Hovsjö, använde polisen pepparsprej och batonger mot ett tjugotal uppretade män, kvinnor och barn.

Men det räcker inte, menar Sverigedemokraternas förre partiledare riksdagsmannen Mikael Jansson. SD-toppen, som nu är partiets försvarspolitiske talesperson, vill skicka in militärpolis i förorterna för att få stopp på oroligheterna.

– De kan ha en taktik och en annan beväpning som till exempel vattenkanoner, säger SD-toppen Mikael Jansson till Nyheter24.

Kastade sten mot polisen

Men vilken typ av annan beväpning det kan vara vill Mikael Jansson inte gå in på. Det får andra bedöma, menar han. Oroligheterna i Rinkeby började vid 20.30-tiden på måndagskvällen. En polispatrull attackerades med stenar vid Rinkeby skola då de förföljde en misstänkt stulen bil. På grund av det allvarliga läget fick polisen ge vika och dra sig tillbaka från platsen medan den misstänkt stulna bilen sattes i brand. Men trots att man tillkallade tolv patruller och en helikopter valde man att inte gå in i området igen.

– Det är alltid polisens bedömning men jag tycker att man kunde skickat in militärpolis. Det blir en väldigt svår situation, säger Mikael Jansson.

På vilket sätt skulle vattenkanoner hjälpa till?

– De kan sätta en barriär så att människor inte kan gå över en viss linje. När det går så här långt så måste man visa mer fasthet.

Tycker du att man ska använda vattenkanoner mot till exempel barn som i upploppen i Södertälje?

– Det måste alltid vägas mot riskerna men man kan tappa kontrollen i stadsdelen och det blir ett laglöst område.

Hur väl känner du till de här förorterna Rinkeby och Hovsjö?

– Jag är inte inläst på de områdena särskilt mycket men jag vet att det finns problem av den här typen där, säger Mikael Jansson till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Södertäljepolisen tystar ner upplopp på nyårsnatten
Södertäljepolisen vill inte säga någonting om det upplopp som inträffade i stadsdelen Hovsjö på nyårsnatten. Elva poliser använde sig av batonger och pepparsprej mot ett tjugotal uppretade män, kvinnor och barn.
SD: "Finns behov av utökad militärpolis"
Riksdagsledamoten Mikael Jansson (SD) föreslår i en motion att införa en militärpolis som ska ge understöd till ordningspolisen, bland annat i förorterna.
Södertäljemaffians markering - öppnade eld mot polishuset
Trots polisens stora framgångar i maffiakriget mot Södertäljenätverket fortsätter våldet i staden.
Upplopp i Hässelby - "De hade väskor med stenar"
Ett trettiotal ungdomar i västra Stockholm gick till attack mot polisen - kan ha inspirerats av upploppen i England.
Rosengårdsgäng startade upplopp efter knarktillslag
Ungdomarna frågade polisen vad de gjorde på "deras område" innan de gick till attack med flaskor och sten.
Ungdomsbråket urartade - skottlossning i Rosengård
En man sköts med tre eller fyra skott i benet.
Senaste nytt

Besked: Nej till nytt sjukhus i Växjö

Mordförsök med traktor – åtalad har släppts

Den 56-årige mannen misstänks ha bundit fastkvinnan vid en traktor och sedan kört med hennes kropp släpande efter fordonet på en gård i utkanten av Malmö. Efter rättegången släpptes den häktade mannen fri i väntan på dom.

Sydkorea utreder internationella adoptioner

Flera svenskar finns bland de adopterade koreaner vars ärenden kommer att granskas av Sydkoreas kommission för sanning och försoning. Kommissionen har beslutat att ta upp ytterligare 237 fall där man misstänker att handlingar förfalskats.

Haavisto ställer upp i presidentvalet

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ställer upp i presidentvalet 2024, meddelar han på en pressträff. Enligt opinionsundersökningar är hans folkets favoritkandidat.

Slutspurt i EU:s migrationsmara

Kan EU-länderna enas om sin syn på migrationen? Hoppet är stort vid det ministermöte i Luxemburg som kan bana väg för en historisk uppgörelse i EU. Hundra meter kvar, säger inrikeskommissionären Ylva Johansson.

25-årig man anhållen – misstänks ha kört ihjäl elvaårig pojke på cykel

Den 25-årige man som under onsdagskvällen greps efter att en elvaårig pojke på cykel blivit påkörd har anhållits. Pojken fördes till sjukhus med helikopter men hans liv gick inte att rädda.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.