Kökspersonalen har tvingats avstå från flera månadslöner.
Kökspersonalen har tvingats avstå från flera månadslöner. - Foto: Sameer Najafizada/SCANPIX

Misstänkt slavhandel på svensk militärbas

På en svensk bas i Afghanistan pågår det misstänkt slavhandel. Inhyrd kökspersonal från Indien och Nepal har tvingats att ta slavkontrakt för att få arbeta på basen.


Inhyrd kökspersonal på den svenska militärbasen i Afghanistan har arbetat under slavvillkor, skriver Expressen. De indiska och nepalesiska arbetarna har betalat en rekryteringsfirma för att få arbeta. De har då hamnat i en skuldfälla som innebär att de måste avstå från ett stort antal månadslöner.

- Som svensk blir man förbannad över alla orättvisor och vi ser väldigt allvarligt på att folk utnyttjas på det här sättet, säger överste Anders Löfberg till Expressen.

De dåliga förhållandena upptäcktes under en rutinkontroll. Försvarsmakten ställde då det ansvariga schweiziska företaget Supreme mot väggen. Företaget har tidigare garanterat Försvarsmakten att de följer internationella avtal. Supreme hävdar att de anlitat en rekryteringsfirma som pressat kökspersonalen att ta de slavliknande kontrakten.

- Det är ett rekryteringsföretag som jag tror varit i Indien och som Supreme säger att de sagt upp samarbetet med. De har förstått hur allvarligt vi ser på det här, säger Anders Löfberg till Expressen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

igår 21:37
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.