Mellan 30-40 medlemmar bevakade rättegången där en så kallad prospect står åtalad för knivmordet.
Mellan 30-40 medlemmar bevakade rättegången där en så kallad prospect står åtalad för knivmordet. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /

High Chaparral-mordet: "Så skyddas vittnen från Hells Angels"

Det grovt kriminella MC-gänget skickade medlemmar från hela landet för att bevaka rättegången.


JÖNKÖPING. Hotbilden mot åklagarens vittnen är hög. Som Nyheter24 tidigare har rapporterat om har nyckelvittnet Lis Bergman hotats. Innan rättegången drog igång i det uppmärksammade High Chaparral-mordet, på den 40-årige trebarnspappan, anlände mellan 30 och 40 Hells Angels-medlemmar till domstolen.

– Vi vet inte vad de vill med sin uppslutning med så många medlemmar. Är det för att visa att de stödjer sin medlem eller vad? säger Lis Bergman till Nyheter24.

Mördaren är Hells Angels-prospect

Den misstänkte 36-årige mördaren är en så kallad prospect och alltså ännu inte fullvärdig medlem i det grovt kriminella MC-gänget. Förutom Lis Bergman har minst ett annat vittne blivit hotad och resultatet blev att detta vittne inte dök upp under första rättegångsdagen.

– Det är klart att det är ett bekymmer att vittnen blir skrämda av dem. Det kan innebära en påverkan av vittnen och målsägare, säger Björn Dahlbäck, kommissarie Jönköpingspolisen, till Nyheter24.

"Jag har inte tillåtelse att vistas på vanliga ställen"

Polisen vill inte säga hur de skyddar åklagarens vittnen på plats i domstolen. Men nu kan Nyheter24 berätta om hur Lis Bergmans senaste dagar har varit. Efter den första rättegångsdagen körde åklagaren ut hälften av Hells-Angels-anhängarna då de bar västar i rättssalen.

– Jag har inte tillåtelse att vistas på vanliga ställen bland folk, utan vi har polisbevakning och sitter i olika rum hela tiden. Vi har inte telefon heller, säger Lis Bergman.


Nyheter24:s Henrik Eriksson om åklagarens bevis:

Det ska mycket till för att den 36-årige mannen från Norrköping ska frias helt av tingsrätten. I åtalet har åklagaren nämligen lagt fram en stark teknisk DNA-bevisning mot mannen. Kort efter mordet hittades den kniv som misstänks vara mordvapnet. Hans DNA fanns på knivens skaft och trebarnspappans DNA på bladet.

/
/
Hot
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.