Här är tröjan som Mohaned "K-Sigge" Ali bar när han sköts ihjäl på Oasen den 23 december 2009. Pilarna visar skotthålen.
1 av 2
Här är tröjan som Mohaned "K-Sigge" Ali bar när han sköts ihjäl på Oasen den 23 december 2009. Pilarna visar skotthålen. - Foto: Polisen
Mohaned "K-Sigge" Alis tröja framifrån.
2 av 2
Mohaned "K-Sigge" Alis tröja framifrån. - Foto: Polisen

Södertäljes maffiakrig: "Hotade huvudvittnet anmäls av polisen"

NYHETER24 AVSLÖJAR. Länskriminalen vill polisanmäla nyckelvittnet i rättegången mot Södertäljenätverket efter att 63-åringen ändrat sitt vittnesmål: "Jag såg inte skytten".


SÖDERTÄLJE. Det har länge snackats om att polisen är på väg att krossa maffian. Vid ett flertal tillfällen har spaningsledaren Anders Göranzon påpekat att "Södertälje måste bli en normal stad igen". Men nu kan polisen gå förlorande ur den viktigaste striden sedan nyckelvittnet ändrat sitt vittnesmål.

– Han är väl rädd. Vi överväger att anmäla honom för mened. Vi har tre poliser som kommer vittna om vad han har sagt, säger Gunnar Appelgren chef för länskriminalens aktionsgrupp, till Nyheter24.

Han menar att det blir vanligare att vittnen tar tillbaka sina vittnesmål. I rättegången i Södertälje har flera vittnen tvingats till skydd.

- Rent generellt är den här företeelsen oerhört allvarlig. Med 63-åringen var det dock väntat att han skulle ta tillbaka sina uppgifter. Flertalet vittnen i den här rättegången har skydd och de kommer man inte åt att påverka. Exakt hur vi skyddar dem avslöjar vi inte, säger Gunnar Appelgren.

Trots att Södertäljemaffian nu har påverkat ett huvudvittne menar Gunnar Appelgren att polisen inte är besegrade. Han menar att det fortfarande kan gå att sätta dit de åtalade.

- Vi har absolut inte förlorat kampen i det här fallet. Nu kommer vi i stället att använda de uppgifter som vittnet tidigare lämnade i förhören. Jag tycker att bevismaterialet ser bra ut. Nu är personerna åtalade och sen får vi se vad rätten tar för beslut. Det är många olika brott det handlar om, säger Gunnar Appelgren.

Huvudvittnet tros ha hotats av Södertäljemaffian

I en desperat kamp ser det återigen ut som att Södertäljenätverket har övertaget mot polisen då 63-årige huvudvittnet troligtvis hotats till tystand. I onsdags ställdes nämligen "Torpeden" inför rätta misstänkt för det första mordet på "K-Sigge" - Mohaned Ali - inne på Oasen den 23 december 2009. Den 63-årige mannen har tidigare uppgivit för tre poliser att han har sett den 20-årigen "Torpeden" med jackans luva uppfälld över huvudet och en halsduk för munnen.

Men under rättegången i onsdags uppgav han en annan version skriver Länstidningen.

– Jag hörde skottlossning och såg sen K-Sigge ligga på golvet, sa huvudvittnet.

När åklagare Tora Holst frågade om han såg vem som sköt, svarade han:
– Nej.
När hon påminde honom om det tidigare polisförhöret, sade han via tolk:
– Jag har inte sett det här, det är fel, jag har inte läst några förhör, jag kan inte svenska och är analfabet.

 

Nyheter24:s Henrik Eriksson om varför polisen kan ha förlorat kampen mot maffian.

När jag har intervjuat polisens spaningsledare i Södertälje - Anders Göranzon - har han alltid poängterat en och samma sak: "Södertälje måste bli en normal stad igen". När det nu visar sig att Södetäljenätverket troligtvis har hotat åklagarens huvudvittne är det ett stort bakslag för polisen men framför allt för Södertäljeborna.

Frågan är nu hur polisen och åklagare tacklar detta. Får vi se fler vittnen som hotas till tystnad? Hur tänker den vanliga Södertäljebon?

Läs mer omSödertäljemaffians metoder i kampen mot polisen här: "Öppnade eld mot polishuset"

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.