Onsdag 1 Dec
Stockholm

Idrottspsykologen: "Så ska Juholt palla trycket"

Här är den enda artikeln Håkan Juholt ska läsa.
1 av 2
Här är den enda artikeln Håkan Juholt ska läsa. Foto: ADAM IHSE / EXPONERA
Idrottspsykologen Johan Plate hoppas att sossarna ska acceptera sin ledare.
2 av 2
Idrottspsykologen Johan Plate hoppas att sossarna ska acceptera sin ledare. Foto: Faksimil Plate.nu

"Det ska vara eftertraktat att vara medlem i sossarna. Det finns ett skäl till att alla vill spela i Barcelona och inte i Mjällby."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Byt inte tränare"

Det är många som har ropat på Juholts avgång sedan drevet drog igång i höstas. Men att byta ledare när det går emot är inte en lösning menar Johan Plate.

– Det finns en studie där man tittade på alla hockeycoacher mellan 1975 och 2005. Inget lag gick det bättre för efter att man bytte tränare. Om de måste byta, så ska de inte göra det när det går dåligt, utan när det går bra, säger Plate.

Krisen är total. Och snart har Håkan Juholt fått en kniv i ryggen av varenda sosse. Det kändes i alla fall så när strålkastarna återigen riktades mot en svettig, solbränd och pressad partiledare.

- Det kanske inte var så smart om man säger så. Man kan ju tro att han har haft det bra, säger idrottspsykologen Johan Plate om Håkan Juholts uppmärksammade solbränna till Nyheter24.

Johan Plate är en av landets mest kända prestationspsykologer och har bland annat skrivit boken "Prestationspsykologi i praktiken" - som flera landslag har använt sig av.

När han träffar stora ledare och lag inom idrotten brukar han alltid ta upp tre punkter som receptet till att vända en negativ trend.

Den första: "Rollacceptans"

– Han måste kräva 100 procent stöd från det egna laget. Ta ett fotbollslag till exempel. Har du blivit utsedd att spela forward ska man kratta manegen för honom. Då ska alla, och då menar jag alla, ställa upp på det. De kan inte fortsätta med krypskyttet.

Den andra: "Gemensamma regler och normer"

– Vi fokuserar alltid på gemensamma regler och normer i ett lag. Det är oerhört viktigt att man är överens om spelsystemet och i det här fallet blir det den politiska ideologin.

Den tredje: "Eftertraktat medlemskap"

– Det ska vara eftertraktat att vara medlem i sossarna. Det finns ett skäl till att alla vill spela i Barcelona och inte i Mjällby.

Inom idrotten brukar han alltid jobba med mentala bilder för att nå ett bättre resultat. Och om man ska tro på Plate kan även Juholt ta del av några gratisråd.

För det första ska Håkan Juholt fundera på dagen efter nästa val och vilken känsla han vill umgås med då. Han ska känna att de inte lämnade något åt slumpen och att han inte undvek någon debatt.

– Juholt ska stå där och inte tveka på att det var rätt och riktigt. Den bilden kommer att påverka det han gör i dag.

Tror du att Juholt pallar trycket?

– Ja, det tror jag. Det är folk i hans omgivning som är onödigt dumma mot honom, men han har en styrka och i min värld är han väldigt trogen. Han är övertygad socialdemokrat, han känns äkta i sin övertygelse och måste bara lyfta fram och det mer, säger Johan Plate.

Kommentera
Kopiera länk
Dela