Färgbomber och raketer mot polisen

De väntade 10 000 blev knappa 6000.


En demonstration i samband med med tennislandskampen mot Israel pågår just nu i Malmö. Polisen uppskattar att antalet demonstranter är omkring 6 000. Deltagare har fortsatt att ansluta under marschens gång.

Längst bak tågar cirka 200 maskerade demonstranter, så kallade autonoma. Färgbomber och bengaliska eldar förekommer i demonstrationståget.

Raketer och färgbomber

När demonstrationståget kommit fram till dess slutmål, Baltiska hallen, där tennismatchen spelas, försökte ett antal maskerade demonstranter tränga sig igenom polisens avspärrningar. Stämningen vid hallen beskrivs som rejält tumultartad. Polisens hästar är ytterst stressade av smällare som kastats mot dem.

Stora delar av de maskerade demonstranterna har omringats av poliser.

Demonstrationsledningen försöker hålla tillbaka de demonstranter som försöker forcera polisens avspärrningar. Polisen har hittills lyckats hålla demonstranterna ifrån sig, men har fått så kallade bengaliska eldar kastade mot sig.

Under marschens gång har det också skjutits upp lysraketer och färgampuller har kastats på polisens kravallbilar. Även personer runt omkring tåget träffades av färgampullerna. Även rökbomber har kastats.

Polisbilar har träffats och de har även kastats färg mot civilpoliser. En kille hoppade upp på en polisbil och försökte sparka sönder sirenerna, uppger Kvällsposten.

Började lugnt

Vid halv ett började demonstranterna promenera från Stortorget mot stadionområdet. Ett stort antal poliser bevakar demonstrationen och den övervakas från luften av helikopter.

Innan avmarsch från Stortorget höll vänsterpartiets Lars Ohly och Palestinagruppernas ordförande Per Gahrton tal. De krävde att "ledarna för Israel ska ställas inför rätta i den internationella domstolen i Haag".

Det har ryktats om att både autonoma och nynazister tänker beblanda sig med demonstranterna. Över 1 000 poliser finns tillgängliga i Malmö för övervakning av demonstrationen och tennismatchen i den publikfria Baltiska hallen.

Per Gahrton framhöll att demonstranterna redan vunnit en halv seger.

– Vi har haft hjälp av modiga lokalpolitiker i Malmö. Det tackar vi dem för, säger han.

Han konstaterade att det fanns tre budskap, ett till palestinierna:

– Vi stöder er kamp för en egen stat. Ett till Israel: Vi accepterar inte er ockupationspolitik och ett till idrottsrörelsen: Vi kräver att ni följer era egna ideal om lika möjligheter för idrott. Det saknar palestinierna i dag, säger Garthon.

Enligt honom håller Israel världsrekordet i brott mot de mänskliga rättigheterna.

– Sätt Israel på EU:s bojkottlista nu och stoppa allt idrottsutbyte med landet.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly talade om de debattörer som upprörs över att dc-matchen i Malmö spelas utan publik.

–Det upprörs ni över. Men ni upprörs inte över Israels brott mot mänskliga rättigheter. Det är skamligt. Det är en ynkedom. Idrott och apartheid hör inte ihop.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!