Slagord utanför Baltiska hallen

Demonstranterna omgärdas av ett massivt polisuppbåd.


Flera demonstranter har nu tagit sig fram till det yttre stängslet som omgärdar spelarenan Baltiska hallen i Malmö där Sverige spelar Davis cup-tennis mot Israel.

De skriker slagord som "länge leva Palestina", "krossa sionismen" och "bojkotta Israel", rapporterar TT:s reporter på plats.

Demonstranterna, som befinner sig omkring 50 meter ifrån Baltiska hallen, omgärdas av ett massivt polisuppbåd. Poliserna förhåller sig just nu passiva och låter demonstranterna hållas.

En liten grupp demonstranter och långt fler poliser fanns tidigare, vid lunchtid, på plats vid infarten nära Malmö stadion, när spelare och matchfunktionärer anlände till Baltiska hallen.

Det gick lugnt till utanför tennishallen

Intransporten skedde i kolonner med polisens piketbussar och demonstranterna inskränkte sig till att höja sina protestplakat och ropa ett eller annat burop när fordonen passerade.

Stämningen mellan demonstranter och utkommenderad polis var god och de småpratade med varandra. Men en anonym ung kvinna med ett Stoppa matchen-plakat var ändå missnöjd med den massiva polisnärvaron.

– Jag tycker att de provocerar, säger hon och berättar att hon och hennes kamrater hade stoppats och fått visa legitimation på väg till demonstrationsplatsen.

Förutom de drygt 20 poliser, som bildade häck vid infartsvägen, syntes ridande poliser i bakgrunden och massor av piketbussar. Innanför vindrutan i en av polisbussarna skymtade två män i palestinasjalar, sysselsatta med att att följa demonstranternas förehavanden med kikare och videokamera.

Enligt danska Politiken har Skånepolisen lånat in tolv polisbussar och en lastbil av sina danska kolleger för kommenderingen kring Davis cup-matchen.

Negativ bild av Malmö

I Malmö menar sverigedemokraternas fullmäktigeledamot Lars-Johan Hallgren att uppmärksamheten kring tennismatchen har gett världen en negativ bild av Malmö. Nu motionerar han om att kommunen bör försöka nyansera bilden genom ett vänortssamarbete med någon stad i Israel.

"Ett vänortssamarbete med någon lämplig stad i Israel skulle kunna ge staden positiv publicitet och bidra till att nyansera den framväxande bilden av Malmö som en stad med en fientlig inställning till Israel och judar", skriver Hallgren och påpekar att Malmö sedan länge har en stor judisk minoritet.

Han hävdar dessutom att den kritik mot Israel som kommit till uttryck i Malmö de senaste månaderna inte speglar inställningen hos merparten av Malmös invånare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!