Jerzy Sarnecki menar att det inte är oväntat att så många återfaller och att frågan är lika lätt att lösa som det är att vinna Nobelpris.
1 av 2
Jerzy Sarnecki menar att det inte är oväntat att så många återfaller och att frågan är lika lätt att lösa som det är att vinna Nobelpris. - Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX
Ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård återfaller i brottslighet efter att de kommit ut, i tre fall av fyra.
2 av 2
Ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård återfaller i brottslighet efter att de kommit ut, i tre fall av fyra. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Tre av fyra unga återfaller i brott - "en fråga av Nobelklass"

En ny rapport visar att tre fjärdedelar av de ungdomar som dömts till sluten vård återfaller i brott. Men varken politiker eller forskare har någon lösning.


Unga även de mest utsatta

När Nyheter24 i höstas skrev om statistiken över brottsligheten i Sverige visade siffrorna från Brottsförebyggande rådet, Brå, att det är unga människor som framför allt är de som utsätts för brott.

Då menade Jerzy Sarnecki att det främst handlar om "unga män i krogsvängen".

SVERIGE. Ungdomar som kommer ut från sluten ungdomsvård återfaller i tre fall av fyra i brottslighet. Samtliga parter är överens om att det krävs en förbättring men ingen tycks veta exakt hur. Kriminologen Jerzy Sarnecki menar att problemet är exceptionellt svårt att komma till rätta med.

– Det är en fråga av Nobelklass, säger Jerzy Sarnecki till Nyheter24.

Han höjde knappast på ögonbrynen när han läste om de nya siffrorna i DN.

– Det är varken sensationellt eller oväntat, säger han och fortsätter:

– Det här är ungdomar som redan begått grova brott eller en stor mängd brott. Vi vet att många återfaller i kriminalitet.

"Tror det har ganska lite med anstalten att göra"

Både justitieminister Beatrice Ask (M) och Statens institutionsstyrelse har uttryckt oro över utvecklingen och är överens om att det krävs åtgärder. Än så länge finns det dock inga förslag om konkreta sådana och det verkar snarare som att dessa ungdomar betraktas som "hopplösa fall".

Jerzy Sarnecki menar att det inte är anstalterna i sig som är problemet.

– Jag tror att det har ganska lite med anstalten att göra. Vårt samhälle har inte mycket att erbjuda dem när de väl kommer ut.

Samhället har svårt att konkurrera med det kriminella livet

Ett av de största problemen är den organiserade brottsligheten som fångar upp fler och fler unga människor. Ett av de senaste exemplen är rättegången mot Södertäljenätverket där flera av de åtalade är ungdomar. Det går även att nämna utvecklingen i Malmö.

– Det är ett av de stora problemen. Många kan tänka över sitt beteende och vilja förbättra sig när de är på anstalten, men sen är det inte så lätt när polarna står och väntar när man kommer ut. Det samhället har att erbjuda är ingenting mot det kriminella livet, säger Sarnecki.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!