Narkotikabrotten har störst uppklarningsprocent.
Narkotikabrotten har störst uppklarningsprocent. - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Polisen blir sämre och sämre - och dyrare och dyrare

Trots regeringens storsatning blir polisen allt sämre på att sätta dit kriminella.


Sämst i landet

Det är stor skillnad på de olika länen i Sverige. Sämst är Stockholms län och Skåne där bara 14 respektive 15 procent klaras upp.

Bäst i landet är Kronoberg med 25 procent, men där tror rikspolisstyrelsen att det är fel på statistiken.

– Vi har tagit fram en utredningsmetod, men tycker inte att alla myndigheter har anammat denna tillräckligt bra. Det kan vara en av huvudanledningarna till att det ser ut så här, säger Kalle Wallin till DN.

Inte ens 3 av 100 stölder och inbrott klaras upp - trots de senaste årens miljardregn över rättsväsendet. Förra året klarades bara 16 procent av brotten upp, vilket är en minskning, med en procentenhet, jämfört mot 2010.

Siffrorna är framtagna av Rikspolisstyrelsen på uppdrag av Dagens Nyheter. När regeringen började satsa pengar på rekryteringen av nya poliser 2005 låg uppklarningsprocenten på 17 procent.

– Vi är självkritiska och inte nöjda med vårt utredningsresultat. Detta speglar sig i statistiken. Uppklarningen har inte ökat så mycket som vi tycker att den borde göra, säger Kalle Wallin, kanslichef på Rikspolisstyrelsen.

Störst uppklarningsprocent har narkotikabrotten - 65 procent, och därefter kommer trafikbrott som ligger på 58 procent.

Sämst är polisen på att ta fast tjuvar där bara 2,5 procent av stölderna och inbrotten klaras upp.

– Vid tillgreppsbrott ska man oftast komma in och få godset som har tagits. Det är betydligt enklare att klara upp ett narkotikabrott där man ser att en människa är narkotika­påverkad. Vi måste arbeta på ett bättre sätt gällande tillgreppsbrott, säger Kalle Wallin till DN.

Brotten räknas som uppklarade när de har lett till ett åtal, prick i belastningsregistret eller böter.

Antalet uppklarade brott har ökat sedan 2006, men inte i samma takt som antalet anmälda brott. År 2009 skedde dessutom ett trendbrott och sedan dess har även antalet uppklarade brott minskat.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!