Tisdag 28 Jun
Stockholm

Reinfeldt reade ut vårdcentral - såldes vidare för minst 20 miljoner

Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl hävdar att man inte såg hotet att någon "skulle berika sig".
1 av 3
Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl hävdar att man inte såg hotet att någon "skulle berika sig". Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) var den som låg bakom flera avknoppningar av vårdcentraler. Sedan Serafen såldes vidare för 20 miljoner har hon dock hållit tyst.
2 av 3
Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) var den som låg bakom flera avknoppningar av vårdcentraler. Sedan Serafen såldes vidare för 20 miljoner har hon dock hållit tyst. Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX
Porten som leder in till 1700-talssjukhuset Serafen på Kungsholmen i centrala Stockholm.
3 av 3
Porten som leder in till 1700-talssjukhuset Serafen på Kungsholmen i centrala Stockholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX

Mottagningen Serafen i Stockholm knoppades av för 700 000 kronor år 2007. Nu har den sålts vidare till ett riskkapitalbolag - för minst 20 miljoner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Försökte köpa mottagningen 2006

De sex läkare som tillsammans bildat bolaget som kring årsskiftet 2007/2008 tog över Serafen ville göra samma sak redan 2006 - något som då stoppades av den dåvarande rödgröna majoriteten i landstinget. Men så fort det fanns en ny majoritet skickade man in en ny ansökan.

– Jag tror att allt blir bättre om vi får möjlighet att organisera arbetet som vi vill. Vi känner att vi vill och kan stå på egna ben utan landstingets administration, sa Ulf Hallum, en av läkarna, då till Dagens Medicin.

I januari 2012 sålde han och de andra vidare Serafen till Capio och gjorde miljonklipp.

STOCKHOLM. Den borgerliga alliansen i Stockholms landsting är i rejält blåsväder sedan en grupp läkare sålt vårdmottagningen Serafen vidare till Capio, ett företag som ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax.

Bakgrunden är att de sex läkarna fick köpa verksamheten genom en så kallad avknoppning. 694 500 kronor fick läkarnas bolag betala för alltifrån personal och kundregister till lokaler och maskiner. I januari köpte Capio upp Serafen för minst 20 miljoner.

– Vi såg inte det hotet, att några skulle berika sig. Vi tänkte inte på det sättet, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) till Dagens Nyheter.

Reinfeldt håller tyst om affären

Den som var ansvarig för avknoppningarna, sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M), har dock duckat för samtliga frågor och intervjuer efter att skandalen uppmärksammades.

En som varit kritisk är oppositionslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (V). Hon tycker det är konstigt att reaktionerna kommer först nu.

– Vi hade väldiga debatter i landstingsfullmäktige där vi i oppositionen var tydliga med att det är förskingring av våra gemensamt ägda tillgångar, säger hon till ETC Stockholm.

Landstinget polisanmält för trolöshet mot huvudman

Vänsterpartiet i Stockholm har valt att polisanmäla affären som de menar är trolöshet mot huvudman. De riktar också misstankar mot de moderata politikernas egna intressen.

– Det fanns en stark ideologisk drivkraft bakom avknoppningarna. I fallet Serafen kan personliga motiv inte heller uteslutas. Man hade oerhört bråttom att bryta det kommunala monopolet - det var mycket viktigare än skattebetalarnas pengar, säger Seluah Alsaati (V), vice distriktsordförande i Stockholm, i ett pressmeddelande.

"Han kunde inte se i framtiden"

En som har misstänkts för att ha haft personlig vinning i affären är det biträdande sjukvårdslandstingsrådet Lars Joakim Lundqvist (M) eftersom han varit personlig vän med en av de sex läkarna. I en intervju med tidningen Arbetaren säger hans pressekreterare Gustaf Stenlund att det inte gick att förutsäga att det skulle bli en sådan här affär.

– Lars Joakim Lundquist kunde inte se in i framtiden och förutse exakta summor, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.