De kan ta över partiledarposten

- 21/01/2012, 16:11 -
Thomas Östros.
1 av 9

Thomas Östros.

Bertil Ericson / SCANPIX

Leif Pagrotsky.
2 av 9

Leif Pagrotsky.

MAJA SUSLIN / SCANPIX

Mikael Damberg.
3 av 9

Mikael Damberg.

Jonas Ekströmer / SCANPIX

Veronica Palm.
4 av 9

Veronica Palm.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Ylva Johansson.
5 av 9

Ylva Johansson.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Thomas Bodström.
6 av 9

Thomas Bodström.

MAJA SUSLIN / SCANPIX

Carin Jämtin och Håkan Juholt.
7 av 9

Carin Jämtin och Håkan Juholt.

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Sven-Erik Österberg.
8 av 9

Sven-Erik Österberg.

Claudio Bresciani / SCANPIX

9 av 9

PATRIC SÖDERSTRÖM / SCANPIX

Efter Håkan Juholts avgång spekuleras det vilt i vem som tar över partiledarskapet. Här är de hetaste kandidaterna.

Håkan Juholt sade i dag att Socialdemokraternas nystart kommit av sig och att han därför träder åt sidan för att lämna plats för någon annan. På Socialdemokraternas presskonferens meddelade partisekreteraren Carin Jämtin att hon tar över ledarrollen tills vidare.

Men hon poängterade att hon inte var någon ny partiledare och att partiet påbörjat arbetet med att utse en ny partiledare som kan vinna valet 2014.

När Juholt valdes var processen långt ifrån problemfri och inget talar för att den blir det den här gången heller. Här är dock de troligaste kandidaterna till partiledarposten.

Carin Jämtin.
I dag partisekreterare som för tillfället har makten i S. Hon är även omtyckt av både vänster- och högerfalangen inom partiet. Har ministererfarenhet. Men sade i dag att hon inte är någon ny partiledare, utan bara har makten tills vidare.

Pär Nuder.
En favorit för många. Men har, liksom Margot Wallström, upprepade gånger tackat nej till att kandidera och är troligtvis inte intresserad nu heller.

Sven-Erik Österberg.
I dag riksdagsledamot. Enligt uppgifter en av de starkaste rösterna för Juholts avgång. Var med i diskussionerna efter Sahlins avhopp och är ett stabilt namn.

Thomas Östros.
I dag riksdagsledamot. Stor erfarenhet och ekonomiskt kunnig som kan utmana Anders Borg. Har dock kritiserat Juholt hårt och står långt till höger.

Veronica Palm.
I dag riksdagsledamot. Ung frisk fläkt som fått stort stöd i mätningar. Står långt till vänster och det ses av många som både en nackdel och fördel. Saknar dock erfarenhet.

Ylva Johansson.
I dag riksdagsledamot. En av Socialdemokraternas mest erfarna politiker. Har öppet kritiserat Juholt på sin blogg.

Mikael Damberg.
I dag riksdagsledamot. En stor favorit till posten. Ung, nytänkande med lång erfarenhet. Saknar dock ministererfarenhet.

Tomas Eneroth.
I dag riksdagsledamot. Var en av de som slogs med Juholt om partiledarposten. Kunnig inom  näringslivsfrågor och omtyckt. Har dock tidigare sagt att han inte är intresserad.

Leif Pagrotsky.
I dag riksdagsledamot. En av S allra starkaste och omtycka namn. Stor erfarenhet och går hem hos väljarna. Har även han uttalat att han inte vill bli partiledare.

Thomas Bodström.
Omtyckt och även han ett av partiets kändaste namn. Har dock sagt att han absolut inte tänker ställa upp.