Måndag 19 Apr
Stockholm

Inte bara apoteken - här är Reinfeldts osanningar

Fredrik Reinfeldt har inte varit sen med att anklaga sina politiska motståndare för att ha dålig koll på sina fakta. Men statsministern har själv klampat i klaveret ett flertal gånger.
1 av 7
Fredrik Reinfeldt har inte varit sen med att anklaga sina politiska motståndare för att ha dålig koll på sina fakta. Men statsministern har själv klampat i klaveret ett flertal gånger. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Håkan Juholt avgick i helgen efter att ha blivit ifrågasatt, bland annat på grund av att han ansågs ha ljugit.
2 av 7
Håkan Juholt avgick i helgen efter att ha blivit ifrågasatt, bland annat på grund av att han ansågs ha ljugit. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Fel år och fel regering: "Vi inrättade en CO2-skatt i Sverige 1991. Det var mycket klokt av den dåvarande borgerliga regeringen att inrätta denna."
3 av 7
Fel år och fel regering: "Vi inrättade en CO2-skatt i Sverige 1991. Det var mycket klokt av den dåvarande borgerliga regeringen att inrätta denna.". Foto: Lars Pehrson / SCANPIX
Räknade fel: "100 000 fler är sysselsatta jämfört med när den regeringen tillträdde 2006."
4 av 7
Räknade fel: "100 000 fler är sysselsatta jämfört med när den regeringen tillträdde 2006.". Foto: Niklas Larsson / SCANPIX
Fel: "Sedan vi tog över 2006 så har det inte skett några vidgade inkomstklyftor."
5 av 7
Fel: "Sedan vi tog över 2006 så har det inte skett några vidgade inkomstklyftor.". Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Stämmer inte överens med betygen: "Det har förändrats väldigt ofta i den svenska skolan. Nu har vi gjort det i en riktning som vi är övertygade om gör att barn och ungdomar lär sig mer."
6 av 7
Stämmer inte överens med betygen: "Det har förändrats väldigt ofta i den svenska skolan. Nu har vi gjort det i en riktning som vi är övertygade om gör att barn och ungdomar lär sig mer.". Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Den ansvarige ministern som varnat för effekterna blev överkörd: "Stora förändringar, likt sjukförsäkringsreformen, kan leda till att enskilda drabbas av orimliga och icke avsedda konsekvenser. Det är viktigt att vara ödmjuk inför detta. Regeringen kommer
7 av 7
Den ansvarige ministern som varnat för effekterna blev överkörd: "Stora förändringar, likt sjukförsäkringsreformen, kan leda till att enskilda drabbas av orimliga och icke avsedda konsekvenser. Det är viktigt att vara ödmjuk inför detta. Regeringen kommer. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Statsministern har gått emot fakta flera gånger de senaste åren. Här är flera exempel på Reinfeldts osanningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Apoteksmarknaden och budgetöverskott

Nyheter24 har tidigare uppmärksammat Fredrik Reinfeldts dåligt kollade fakta vad gäller apoteksmarknaden och det svenska budgetöverskottet.

Tidningen Dagens Apotek rapporterade att statsministerns påstående att den större delen av apoteken finns kvar hos Apoteket AB inte stämmer då 70 procent av de svenska apoteken numera drivs av privata företag. Han hävdade också att det öppnats apotek på platser där man aldrig haft det tidigare. Enligt samma artikel är det dock bara i Älmsta och Insjön som så är fallet.

Bara en dag tidigare fick Fredrik Reinfeldt rött ljus i Svenska Dagbladets faktakoll sedan han hävdade att Sverige var ensamma om att ha ett överskott i Europa både 2010 och 2011.

STOCKHOLM. På måndagen sökte Nyheter24 kommentarer från regeringskansliet om statsminister Fredrik Reinfeldts felaktiga påstående om apoteksmarknaden. Då började hans pressekreterare rada upp Socialdemokraternas ex-partiledare Håkan Juholts misstag och sa att de inte går att jämföra med Reinfeldts.

Även i partiledardebatten anklagade statsministern Juholt för att inte ha koll på sina fakta. Nu kan Nyheter24 dock presentera en lång rad exempel på när Reinfeldt själv farit med osanningar de senaste åren.

Mars 2009: "Vi inrättade en CO2-skatt i Sverige 1991. Det var mycket klokt av den dåvarande borgerliga regeringen att inrätta denna."

Statsministern hävdade detta under en debatt i riksdagen. Faktum är dock att lagen om CO2-skatten trädde i kraft den 1 januari 1991 efter en proposition från den dåvarande socialdemokratiska regeringen.

Januari 2010: "(högre skatt för pensionärer är) ganska spritt i utvecklade länder."

I SVT:s Agenda proklamerade Reinfeldt att det inte är något ovanligt att pensionärer får betala högre skatt än löntagare. När Pensionärernas riksorganisation, PRO, lät forskare göra en internationell jämförelse var det dock bara i Sverige som situationen såg ut så.

Februari 2010: "100 000 fler är sysselsatta jämfört med när den regeringen tillträdde 2006."

Reinfeldt räknade inte in befolkningsökningen eller att man ändrat åldersgrupp från 16-64 till 15-74 år. Anders Borg fick förklara snedsteget för TT.

Oktober 2010: "Stora förändringar, likt sjukförsäkringsreformen, kan leda till att enskilda drabbas av orimliga och icke avsedda konsekvenser. Det är viktigt att vara ödmjuk inför detta. Regeringen kommer fortsatt att följa utvecklingen. Vi kommer att se över om regelverken och deras tillämpning fått icke avsedda konsekvenser för enskilda individer."

Citatet är hämtat ur regeringsförklaringen den hösten. Senare avslöjades det genom en hemlig PM från socialdepartementet att den ansvarige ministern Christina Husmark Pehrsson varnat för flera av effekterna av ändringen i sjukförsäkringen men blivit överkörd.

Januari 2011: "Sedan vi tog över 2006 så har det inte skett några vidgade inkomstklyftor."

I Sveriges Radio hävdade statsminister Reinfeldt att klyftorna inte ökat. En rapport från OECD visade dock att Sverige, Tyskland och Danmark var de länder där inkomstskillnaderna ökade mest 2000-2010.

Februari 2011: Hävdade att Sverige i stort sett bara exporterat skyddsnät och minsensorer till revolutionens Egypten.

Reinfeldt informerade en skolklass om Sveriges export till Hosni Mubaraks Egypten och Expressen var på plats. Skrivelsen "Strategic Export Controls in 2009" från utrikesdepartementet visar dock att både ammunition och tändanordningar exporterats.

Januari 2012: "Det har förändrats väldigt ofta i den svenska skolan. Nu har vi gjort det i en riktning som vi är övertygade om gör att barn och ungdomar lär sig mer."

I sitt anförande under den senaste partiledardebatten hävdade Reinfeldt att svenska barn och ungdomar lär sig mer. Inte visar det sig i betygen i alla fall då fler går ut med ofullständiga betyg enligt Skolverkets statistik.

Nyheter24 har varit i kontakt med Fredrik Reinfeldts presstab som lovat att återkomma med bemötanden på samtliga punkter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela