Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trots demonstrationerna - massutvisning till Irak i natt

- 25/01/2012, 12:30 -
Blockaden fortsatte senare på Arlanda, men utan resultat.
1 av 3

Blockaden fortsatte senare på Arlanda, men utan resultat.

Matilda Andersson / Nyheter24

Natten till onsdagen verkställdes ett tjugotal utvisningar till Irak.
2 av 3

Natten till onsdagen verkställdes ett tjugotal utvisningar till Irak.

Hadi Mizban / SCANPIX

Flera personer demonstrerade utanför förvaret i Märsta.
3 av 3

Flera personer demonstrerade utanför förvaret i Märsta.

Faksimil Bambuser

På tisdagskvällen befann sig demonstranter utanför Migrationsverkets förvar i Märsta i ett försök att försöka stoppa tvångsutvisningarna till Irak.

MÄRSTA. Natten till onsdagen verkställdes en utvisning av ett tjugotal personer till Irak.

Bussar från förvaren i Märsta, Gävle och Flen tog flyktingarna till Arlanda där de vid 02-tiden i natt fördes ombord på ett plan med destination Bagdad. Trots att utvisningar till Irak blivit starkt kritiserade fortsätter Migrationsverket att verkställa.

– Planet stod där man lastar fraktgods. Ingen skulle få veta något. Man gjorde det i det dolda, säger Kia i Boden vars sambo, Safin Abdulkader Mustafa är en av de som utvisas och fanns ombord på planet, till Nyheter24.

Hon berättar om sin sambo som levt i Sverige i fyra år, varav åtta månader tillsammans med henne. Han har suttit på förvaret i Gävle sedan 16 december. På fredagen kom det senaste avslaget.

– Då var det för sent att göra något.

Kia berättar att Safin mått extremt dåligt, både fysiskt och psykiskt. Under tiden på förvaret fick han utslag i hela ansiktet.

– Han är ju dessutom i en väldigt speciell situation. Han blev opererad i Sverige för att han hade ont i magen. Men något gick fel. Det var en vanlig titthålsoperation men de råkade skada hans kissblåsa. För att kunna kissa så måste han nu använda kateter i resten av livet.

Har han fått någon ersättning för det?

– 480 kronor. Men där lyckades sköterskan på Migrationsverket i Boden göra en miss, så han gick miste om det också.

Egentligen skulle hennes sambo ha utvisats till Arbil i norra Irak. Men det löftet från polisen hålls nu inte.

– När allt väl gick i lås så utvisas han ändå till Bagdad, varifrån han flydde. Jag känner en oro, det känns olustigt, säger hon.

På förmiddagen fick hon ett samtal där Safin meddelade att han landat och satt i en taxi på väg till Arbil, eftersom att det inte går några flyg. Det var allt Kia fick veta innan samtalet bröts.

Blockaden misslyckades

På plats i Märsta fanns på tisdagen ett antal demonstranter som försökte stoppa avvisningarna, bland annat initiativtagaren Jonas Bergström från Aktion mot deportation.

– Polisen spärrade av stora områden utanför förvaret. Så man fick stå utanför när de försökte åka ut, sa Jonas i natt när Nyheter24 pratade med honom.

Han berättar hur han blivit omhändertagen och ivägkörd av polis utan att få någon förklaring till varför. Efter ett tag blev han avsläppt "mitt ute i ingenstans" och kunde med hjälp av en kompis ta sig tillbaka till förvaret.

Trots blockaden lyckades polisen föra ut flyktingarna från förvaret och vidare till Arlanda.

– Vi försökte sprida ut oss och täcka några olika gatear. Men vi förstod också att våra chanser att lyckas stoppa utvisningen var små eftersom vi var 30 aktivister på Arlanda och det var fem piketbussar med poliser i, berättar han på onsdagen och fortsätter:

– Klockan 01:10 meddelade poliserna att de från Flen också hade åkt in på flygplatsen och att de åkte hem nu. Så efter det förstod vi att det tyvärr var över och vi åkte hem.